Αρχική » Μια Αγιά-Σοφιά χτίζεται στη Βαρσοβία!

Μια Αγιά-Σοφιά χτίζεται στη Βαρσοβία!

από kivotos

Τον θεμέλιο λίθο του νέου μητροπολιτικού ναού της Αγίας Σοφίας στη Βαρσοβία έθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Πολωνία. Ο νέος καθεδρικός ναός θα χτιστεί κατ’ ομοίωση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ενώ ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε πως «…η Αγία Σοφία δεν είναι ένα μουσείο, ούτε ένα τζαμί, αλλά ήταν πάντα και παραμένει ένας καθεδρικός της Ορθοδοξίας, στους τοίχους του οποίου άγγελοι κλαίνε σιωπηλά και προσεύχονται προς το Θεό».

Με τη σειρά του, ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββας τόνισε πως το σημαντικό αυτό γεγονός συμπίπτει με την 25η επέτειο της ανεξαρτησίας της Πολωνίας και την 90η επέτειο της ανακήρυξης του αυτοκέφαλου της Πολωνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. «Οι άνθρωποι σήμερα είναι γεμάτοι εμπειρίες αλλά και διχασμένοι. Χρειάζονται θαύματα και αξιοσημείωτα γεγονότα όπως αυτό σήμερα» είπε ο Μητροπολίτης Σάββας για να συνεχίσει: «Μετά την καθαγίαση του χώρου, κάθε πέτρα, κάθε μέρος του καθεδρικού μετασχηματίζεται σε ένα ύμνο, σε μια λειτουργία, και απολαμβάνει μια μεγαλοπρεπή αγιότητα».

Στη τελετή καθαγίασης παρέστη η ιεραρχία της Πολωνικής Ορθοδοξίας, αλλά και εκπρόσωποι άλλων δογμάτων, όπου την Καθολική Εκκλησία εκπροσώπησε ο Καρδινάλιος Kazimierz Nycz, και βέβαια εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και της κυβέρνησης.

Στα θεμέλια του ναού εναποτέθηκαν ιερά λείψανα: των Αγίων Νηπίων που εσφάγισαν με διαταγή του Ηρώδη, όπως και του Πολωνού Αγίου παιδομάρτυρα Γαβριήλ.

Σημειώνεται πως ο ναός είναι ο πρώτος Ορθόδοξος που ανεγείρεται στην Βαρσοβία τα τελευταία 100 χρόνια. Η ανέγερση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2017. Η Ορθοδοξία στην Πολωνία περιλαμβάνει πάνω από 250 ενορίες, 410 ιερούς ναούς, 259 κληρικούς και περισσότερους από 600.000 πιστούς. Ειδικά στη Βαρσοβία υπάρχουν περίπου 40.000 πιστοί και δύο εκκλησίες: Της Μαρίας Μαγδαληνής (ο νυν καθεδρικός που χτίστηκε στο διάστημα 1867-69) και του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος (χτίσθηκε το 1905), όπως και 4 παρεκκλήσια.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ