Αρχική » Kαι νέοι διωγμοί για τους Σέρβους…Αναβιώνει επικίνδυνα ο εθνικισμός σε Μαυροβούνιο -Κόσσοβο

Kαι νέοι διωγμοί για τους Σέρβους…Αναβιώνει επικίνδυνα ο εθνικισμός σε Μαυροβούνιο -Κόσσοβο

από christina

 

Δεν έχει τέλος το δράμα των Σέρβων πιστών  σε Μαυροβούνιο και Κοσσυφοπέδιο.Διώξεις, εκβιασμοί και περιφρόνηση έρχονται να συμπληρώσουν τις κακές σχέσεις με τη Σερβία με αποτέλεσμα για μια ακόμη φορά η Ορθοδοξία στα Βαλκάνια να δοκιμάζεται.Το περίεργο είναι οτι αυτή τη φορά στην περίπτωση του Μαυροβουνίου Ρωσία και Αμερική έχουν ζητήσει την προστασία των Σέρβων!

Το περίεργο είναι οτι μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας η Σερβόια και το Μαυροβούνιο  διατήρησαν μια ομοσπονδιακή σχέση οποία όμως  το τελευταίο διάστημα δοκιμάζεται και πάλι σε εκκλησιαστικό επίπεδο. Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς από την εκλογή του και μετά προσπαθεί να αποκόψει την Εκλησία της χώρας του από το σερβικό Πατριαρχείο , ενώ με αποφάσεις επιχειρεί να αποσπάσει μοναστήρια και περιουσίες των Σέρβων  και να επιτύχει την αυτοκεφαλία.

Είναι γεγονός οτι μετά την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας , χώρες όπως το Μαυροβούνιο και τα Σκόπια κινούνται και αυτά ώστε να αναγνωριστούν οι Εκκλησίες ως αυτόνομες.

 Την περίοδο της πανδημίας  ιεράρχες του Μαυροβουνίου σύρθηκαν στην Αστυνομία με την κατηγορία οτι παρενέβησαν τα μέτρα.

Μετά την άρση των μέτρων ο πρωθυπουργός Ντούσκο Μάρκοβιτς υπογράμμισε ότι οι χώρες αυτές σε πρώτη η φάση είναι η Κροατία, η Σλοβενία, η Αυστρία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Αλβανία  η Ελλάδα.Στις χώρες αυτές δεν είναι η Σερβία η οποία και λίγα κρούσματα είχε και είχε τηρήσει όλους τους κανόνες υγιεινής.

 

Ηδη ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς χαρακτήρισε την απόφαση του Μαυροβουνίου «γελοία» και πολιτικά υποκινούμενη, ενώ η πρωθυπουργός Άννα Μπρνάμπιτς δήλωσε ότι δείχνει ότι οι Σέρβοι είναι ανεπιθύμητοι στο κράτος της Αδριατικής. Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βουλίν δήλωσε ότι η «απαγόρευση» εισόδου στο Μαυροβούνιο θα ενισχύσει περαιτέρω το αντι-Σερβικό συναίσθημα.

Ο Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης του Πατριαρχείου της Σερβίας, κ. Θεοδόσιος χαρακτηρίζει τις εξελίξεις τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στο Μαυροβούνιο πολύ δύσκολη.

Μιλώντας για την ιστορική μονή Ντέτσανι, η οποία εξακολουθεί να φυλάσσεται από νατοϊκές δυνάμεις, καθώς οι τοπικές αρχές αρνούνται να το παραχωρήσουν στην εκκλησία παρά τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις μιλά για ένα πόλεμο ενάντια στην Ορθοδοξία.
«Αν οι τοίχοι της μονής μπορούσαν να μιλήσουν για όλα τα δεινά του λαού μας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια κατά τη διάρκεια των δύο παγκόσμιων πολέμων, αλλά και τους τελευταίους χρόνους, θα ήταν μια ιστορία γεμάτη από δύσκολες στιγμές, που καταδεικνύουν ένα έθνος που παραμένει σταθερό στις αιώνες εστίες του με την Εκκλησία του και με τους αγίους του.

Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε ανεξαρτησία από τη Σερβία το 2008 .Εχει καταθέσει σχετικό αίτημα για ένταξη στην Ε.Ε  και τα Ηνωμένα Έθνη  για την οποία όμως έχει προβάλλει βέτο η Ρωσία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ