Αρχική » Ιερώνυμος: Όχι σε καύση και σύμφωνο συμβίωσης

Ιερώνυμος: Όχι σε καύση και σύμφωνο συμβίωσης

από kivotos

Iδιαίτερη χαρακτήρισε τη σχέση του τον πρωθυπουργό ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε συνέντευξή του στο “Μega Σαββατοκύριακο”. «Είμαι ανοιχτός με όλους τους ανθρώπους» είπε σχολιάζοντας ωστόσο ότι έχει μια  πνευματική επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία πια μετράει χρόνια. 

«Η Αριστερά έχει δύο πυλώνες: Επανάσταση και προλεταριάτο. Σήμερα πού να τα βρούμε αυτά; Ρομαντισμοί ήταν και πέρασαν. Αυτά τελείωσαν πια. Κοινός στόχος της εκκλησίας και της Πολιτείας είναι να στηρίξουμε τον άνθρωπο. Και οι στόχοι μας συμπίπτουν. Δεν έχει νόημα να μαλώνουμε. Χρειάζεται μια μεγάλη συνεργασία και αυτό το έχει καταλάβει ο κ. Τσίπρας» είπε ο Μακαριότατος. 

Ο κ. Ιερώνυμος, θέλοντας να τονίσει ότι τα περί κόντρας Εκκλησίας-Κράτους δεν νόημα να αναπαραγόνται στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα , αναφέρθηκε στον απεικονιζόμενο διάλογο που έχει με τον πρωθυπουργό σε ένα σκίτσο που του δώρισαν για τον διαχωρισμό των δύο πλευρών, στο οποίο ο Αλ. Τσίπρας εμφανίζεται να λέει με χιούμορ στον κ. Ιερώνυμο: «Μακαριότατε μην ανησυχείτε, δεν υπάρχει Κράτος». 

Για την πορεία της χώρας είπε: “Δεν θα πάμε καλά αν δεν δούμε τι έχει φταίξει και πώς θα συνεργαστούμε. Οι πολιτικοί μας έπρεπε να πουν πριν την κρίση: Τι αγαπάμε περισσότερο, τη χώρα ή το κόμμα; Χρειάζεται συναίνεση, θα πάμε και εμείς εκεί που πάει η Ευρώπη.”

Σχετικά με το προσφυγικό, τόνισε ότι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες του όσοι φταίνε για την έξαρση του προσφυγικού ζητήματος και να πληρώσουν, εξηγώντας ότι όλες αυτές οι χιλιάδες ανθρώπων δεν εγκαταλείπουν από μόνοι τους τα σπίτια τους, αντίθετα υπάρχουν υπαίτιοι που τους ξεριζώνουν και υπογράμμισε τη σοβαρότητα του προβλήματος λέγοντας ότι το προσφυγικό είναι το θέμα που θα απασχολήσει τον αιώνα μας. 

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη μανία των τζιχαντιστών να σκοτώνουν μαζικά, είπε ότι δεν είναι μόνο ο ISIS που δολοφονεί αθώους πολίτες. «Και οι Χριστιανοί έκαναν σταυροφορίες και άλωσαν την Κωνσταντινούπολη. Κάθε μορφή φανατισμού είναι επικίνδυνη» τόνισε και συνέχισε «Ο φανατισμός ωστόσο των τζιχαντιστών, είναι πολύ σκληρός το λέει η θρησκεία τους, θέλουν να αφανίσουν τους άπιστους». Σημείωσε δε ότι «πρέπει να μας προβληματίσει ότι πολλοί τζιχαντιστές είναι ευρωπαίοι».

Για το τζαμί που σχεδιάζεται να ανεγερθεί στην Αθήνα αναρωτήθηκε αν είναι η κατάλληλη στιγμή να χτιστεί και συνέστησε να μην βιαζόμαστε. «Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Ο φανατισμός είναι καρπός που φυτρώνει πολύ εύκολα παντού» σημείωσε ο Μακαριότατος.

Για την καύση των νεκρών είπε: “Ο λαός μας έχει μια πίστη. Θα συνεχίσουμε να έχουμε την ταφή. Δεν μπορεί ο κ. Καμίνης να κάνει αποτεφρωτήριο στην Εκκλησία. Η Πολιτεία πρέπει να βρει τον τρόπο να το κάνει χωρίς να ενοχλεί τους άλλους”. 

Για το σύμφωνο συμβίωσης ανάμεσα στα ομόφυλα ζευγάρια και τις αντιδράσεις που εξέφρασαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας είπε: Ρατσισμός είναι και να απαγορεύεις στην Εκκλησία να λέει την άποψή της. Η Εκκλησία λέει για τον γάμο: «Αυτή είναι η πίστη μας». Ο καθένας μπορεί να διαθέσει τη ζωή του όπως θέλει, άλλα δεν μπορούν να αλλάξουν και τους υπόλοιπους. Η Πολιτεία μπορεί να βρει λύσεις στο θέμα, αλλά όχι να υποχρεώσει τους πολίτες να γίνουμε όλοι έτσι. Η προσωπική επιλογή κάποιων ανθρώπων πρέπει να γίνει και οικογενειακό δίκαιο;”. 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ