Αρχική » Τα σόου, οι προκλήσεις και η αδιαφορία της διεθνούς κοινότητας

Τα σόου, οι προκλήσεις και η αδιαφορία της διεθνούς κοινότητας

από christina

 

Και ξαφνικά όλοι για μια  ακόμη φορά διαπίστωσαν πως ο Ερντογάν παίζει το παιχνίδι του αγνοώντας επιδεικτικά κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου.

Η Αγιά Σοφιά  που από το 1935 λειτουργεί ως μουσειακός χώρος ήταν  και είναι για τον Ερντογάν ένα μνημείο το οποίο μπορεί να εργαλειοποιεί πότε για να εισρεύσει  συνάλλαγμα στην Τουρκία και πότε για να μπαίνει στο “μάτι” των απανταχού ορθοδόξων  και κυρίως των Ελλήνων αλλά και της διεθνούς κοινότητας μια  και ο ναός είναι στον κατάλογο της Ουνέσκο.

Κάθε φορά  που οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται  γύρω από την  Αγιά Σοφιά  στήνεται ένα πολιτικό σόου με το βλέμμα στους φανατικούς , το οποίο παρά το “κίτς” της υπόθεσης , δείχνει πως η Τουρκία αδιαφορεί για τις άντιδράσεις. Ίσως πάλι να επιδιώκει τις αντιδράσεις για να αποδείξει οτι είναι ισχυρή χώρα …

Το γεγονός οτι ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολής Ιμάμογλου αν γίνονται τώρα εκλογές και ήταν υποψήφιος για την προεδρία θα συγκέντρωνε το 45% των ψήφων, σύμφωνα με  τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ο Ερντογάν έχει χάσει πια τη δυναμή του στην Πόλη και ίσως αυτός να είναι  και ένας λόγος που προσφέρει φτηνό θέαμα χωρίς άρτο.

Η Ελλάδα  , ως όφειλε να κάνει αντέδρασε σε όλα τα επίπεδα. Αλλά δεν αρκεί αυτό.Και δεν αρκεί γιατί η Αγιά Σοφιά  δεν είναι Ελληνοτουρκικό πρόβλημα.Η Ουνέσκο έπρεπε πτρώτη από  όλους να αντιδράσει…Παρά τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας δεν αντιδρά αφού έτσι και αλλιώς δεν  μπορεί να επιβάλλει  την αποψή της… Μια δήλωση για σεβασμό των μνημείων στο πνεύμα του Πόντιου Πιλάτου δεν λύνει το πρόβλημα  ,το οποίο επί ημερών του Ερντογάν οξύνεται συνεχώς με αφορμή τις γενικότερες σχέσεις με την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η Ρωσία που είναι και σύμμαχος του Ερντοιγάν δεν φάινεται διατεθιμένη να εμπλακεί στο θέμα.Ισως προβέι σε κάποιες δηλώσεις αν κάποια στιγμή κάποιος θελήσει να κάνει την Αγιά Σοφιά τζαμί…εχει άλλες προτεραιότητες και ο,τι και να κάνει θα το κάνει για τα  μάτια του κόσμου.

Και αυτό το γνωρίζει ο  Τούρκος πρόεδρος όμως παίζει και το χαρτί του τουρισμού.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλει να χάσει έσοδα από  τα εκατομμύρια των επισκεπτών.Και αυτό το κάνει με όλα τα Ελληνοχριστιανικά μνημεία τα οποία προβάλλει διεθνώς ως τουριστικούς προορισμούς.

Όλα δείχνουν πως εφέτος , επειδή ακριβώς θέλει να ενισχύσει την τοπική οικονομία  θα επαναλειτουργήσει η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Όλα αυτά δείχνουν πως η Ελλάδα και όλη η ορθόδοξη κοινότητα θα πρέπει να προσεγγίσουν τις προκλήσεις των Τούρκων πιο οργανωμένα και πιο αποφασιστικά. Η Αγιά Σοφιά , όπως και η θεολογική σχολή της Χάλκης δεν είναι Ελληνοτουρκικά θέματα.Αφορούν την παγκόσμια κοινότητα, η οποία θα πρέπει να παρέμβει.

Δεν θα το κάνει όμως , όπως δεν  το  έκανε τόσα χρόνια όσο η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος για Ρωσία και ΗΠΑ  και μια καλή αγορά…Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι η Ελλάδα και όποιες άλλες χώρες ενδιαφέρονται θα πρέπει να μην αντιδρούν κάθε 29η Μαΐου αλλά καθημερινά μέχρι η Αγιά Σοφιά να εξαιρεθεί από τα παιχνίδια  του κάθε σουλτάνου…Το να το πετύχει  δεν είναι εύκολο αλλά ως δράση είναι πιο εύκολη από τα δάκρυα πάνω των χάρτινων τειχών των σόου…

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ