Αρχική » Βασίλης Κεγκέρογλου: «Να ενισχυθούν οι δεσμοί με την Εκκλησία»

Βασίλης Κεγκέρογλου: «Να ενισχυθούν οι δεσμοί με την Εκκλησία»

από kivotos

Την ύψιστη τιμή του Άρχοντα Πρωτονοτάριου απένειμε στον πρώην υπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Κατά τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Μηνά, προστάτη και πολιούχου της πόλης του Ηρακλείου, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος τίμησε τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Κρήτης.

Ο βουλευτής μίλησε στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» για την πίστη ως ζώσα εμπειρία και για τον τρόπο που του «αποκαλύφθηκε» ο Άγιος Μηνάς σε ταξίδι του στην Καππαδοκία με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ακόμα, δίνει τη δική του απάντηση στις δηλώσεις του Ν. Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων, ενώ επισημαίνει ότι «χρειάζεται ενίσχυση των δεσμών, συνεργασία και συνέργεια της Πολιτείας με την Εκκλησία».

 

Ποια η σχέση σας με την Εκκλησία και την Ορθόδοξη πίστη;

Η Ορθόδοξη παράδοση είναι ταυτισμένη με την πορεία του τόπου μας. Η Ορθόδοξη πίστη έχει βαθιές ρίζες σε κάθε οικογένεια, ιδιαίτερα στις οικογένειες που κατάγονται από τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία, την κοιτίδα του Χριστιανισμού. Οι σχέσεις μου με την Εκκλησία έχουν καθοριστεί από αυτήν την παράδοση, αλλά η αληθινή σχέση δημιουργείται, σφυρηλατείται με την πίστη. Η απόδοση του οφίκιου από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο είναι πολύ μεγάλη τιμή, είναι ευθύνη. Εξομολογούμαι ότι, από τότε που ενημερώθηκα για την απόφαση του Παναγιωτάτου, το βάρος της ευθύνης αυτής είναι τεράστιο.

 

Στην παρούσα δύσκολη συγκυρία για τον τόπο, τι σημαίνει η τιμή αυτή και πώς γίνεται ευθύνη;

Η λέξη «αλληλεγγύη» αποκτά νόημα όταν γίνεται πράξη που στηρίζει τους αδύναμους συμπολίτες μας. Αυτό είναι αναμφισβήτητα καθήκον των πολιτών και των πολιτικών.

Όμως, μεγαλύτερη αξία -ανεκτίμητη- έχει η λέξη «αγάπη», που πηγάζει από τον εσωτερικό μας κόσμο και έχει άμεση αναφορά στον Χριστό. Είναι η αγάπη που μας έμαθαν οι γονείς μας, καθώς μας δίδαξαν με τρόπο απλοϊκό να δίνουμε χωρίς να περιμένουμε την ανταπόδοση. Να μοιράζουμε και να νιώθουμε χαρά, καθώς ένα και μόνο χαμόγελο, εκείνου που παίρνει, φτάνει για να ζεστάνει όλη μας την ύπαρξη και να νιώσουμε πραγματικοί άνθρωποι. Είναι η αγάπη που εκδηλώνεται προς τους συνανθρώπους μας, χωρίς να χρειάζεται απόφαση και χωρίς διακρίσεις εθνικότητας, θρησκεύματος και χρώματος.

Έτσι, η όποια ελάχιστη προσωπική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, για την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Αρχιεπισκοπή Κρήτης με τίμησαν, δεν είναι παρά έκφραση του πολιτισμού και της παράδοσης του τόπου μας και της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας μας, που μαθαίνει από γενιά σε γενιά τους ανθρώπους να αγαπούν.

 

Κατά την απονομή, αναφερθήκατε στο ταξίδι σας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Καππαδοκία.

Το 2007 έγινε πραγματικότητα η επιθυμία μου να ταξιδέψω στη Μικρά Ασία, να επισκεφθώ την Καππαδοκία, το Μιστί, τον τόπο όπου γεννήθηκε ο πατέρας μου το 1915. Ο χρόνος δεν περνούσε και ο δρόμος μου φάνηκε πολύ μακρύς μέχρι τη Νεάπολη Καππαδοκίας, όπου προσγειωθήκαμε απευθείας από το Ηράκλειο, μέχρι τη Σινασό, όπου «σμίξαμε» οι αποστολές από όλη την Ελλάδα, τη Ρόδο, τη Θεσσαλονίκη, την Κόνιτσα κ.λπ.

Την Κυριακή ο Παναγιώτατος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης. Το απόγευμα μεταβήκαμε μαζί με τον Παναγιώτατο στο Μιστί και αμέσως στον ναό του Αγίου Βασιλείου. Στον ναό αυτό έγινε λειτουργία μετά από 90 χρόνια το 2004 από τον Πατριάρχη. Μέχρι τότε είχε χρήση αποθήκης. Τρία χρόνια μετά, το 2007, δεν είχε γίνει τίποτα για αποκατάσταση, όμως δεν ήταν αποθήκη. Διαπιστώσαμε, λοιπόν, ότι η τοιχογραφία στον βόρειο τοίχο που άρχισε να φαίνεται από την εξασθένιση του χρώματος, με το οποίο είχαν καλύψει όλες τις τοιχογραφίες αυτοί που μετέτρεψαν τον ναό σε αποθήκη, ήταν η εικόνα του Αγίου Μηνά.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι ανεξίτηλα γραμμένη στην Ιστορία, στη συνείδηση όλων των Ελλήνων και όχι μόνο. Κανείς δεν μπορεί να την ξεγράψει ή να την παραποιήσει.

Μιλήσατε συγκινημένος για την «αποκάλυψη» της τοιχογραφίας.

Η οικογένεια του πατέρα μου, η μητέρα του και πέντε παιδιά, μετά την ανταλλαγή, ήρθαν στην Ελλάδα και περιπλανήθηκαν από τον Πειραιά μέχρι την Κέρκυρα, όπου έμεινα για δύο χρόνια. Τελικά, η οικογένειά μου εγκαταστάθηκε στην Κρήτη, στο Ηράκλειο, με Πολιούχο τον Άγιο Μηνά, κι αυτό δεν μπορεί να είναι σύμπτωση.

 

Στις δηλώσεις του Ν. Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων απαντήσατε με σφοδρότητα.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι ανεξίτηλα γραμμένη στην Ιστορία, στη συνείδηση όλων των Ελλήνων και όχι μόνο. Κανείς δεν μπορεί να την ξεγράψει ή να την παραποιήσει.

 

Τι θα σημάνει ένα ρήγμα στις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους;

Οι δεσμοί της Ορθοδοξίας με τον ελληνισμό είναι ισχυροί και πιστεύω ότι καμία ιδεοληψία δεν μπορεί να τους διαταράξει. Αλλά έχω ένα ερώτημα. Έχει λύσει η κυβέρνηση σήμερα όλα τα υπόλοιπα προβλήματα για τα οποία υποσχέθηκε τα πάντα στον ελληνικό λαό και έφτασε στο θέμα του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους;

Στη δύσκολη αυτή περίοδο, με μεγάλο μέρος του πληθυσμού να βιώνει τα πολύ δύσκολα, χρειάζεται ενίσχυση των δεσμών, συνεργασία και συνέργεια της Πολιτείας, όπως αυτή εκφράζεται από την κεντρική διοίκηση με την Εκκλησία και τις κοινωνικές δομές της, αλλά και την Αυτοδιοίκηση και τις θετικές πρωτοβουλίες των πολιτών για την κοινωνική προστασία.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ