Οι  ναοί αλλά και το σύνολο των χώρων λατρείας επανέρχονται στην κανονικότητα  βήμα- βήμα με πολλές χώρες να  δείχνουν έτοιμες για ολική επαναφορά...

Η Ελλάδα είναι μεταξύ αυτών  όπου  οι πιστοί ξάφνιασαν με την πειθαρχία τους γεγονός που τους δίνει το δικαίωμα να ζητήσουν επανεξέταση της άρσης των περιορισμών. Η κυβέρνηση ,αν όλα πάνε καλά, δεν είναι αρνητική σε άρση κάποιων μέτρων που έχει να κάνει μα τις αποστάσεις τόσο κατά την τέλεση της θείας Λειτουργίας όσο και κατά την τέλεση των μυστηρίων και των πανηγύρεων τουλάχιστον στην επαρχία.

Τα ευχάριστα πάντως έρχονται κυρίως από τις μητροπόλεις του Θρόνου και κυρίως από την μητρόπολη της Αυστρίας η οποία πέραν των απολυμάνσεων  και των άλλων ουσιαστικών κανόνων υγιεινής  με τη σύμφωνη γνώμη και της κυβέρνησης προχώρησε στην άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων  και κυρίως αυτών των αποστάσεων. Δεν ισχύει πλέον το ένα άτομο ανά 10 τ.μ  αλλά καθίσταται υποχρεωτική η απόσταση του ενός μέτρου για τους πιστούς είτε αυτοί είναι όρθιοι οι καθήμενοι.

Πλέον οι πιστοί δεν  είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες μέσα στους ναούς , αλλά θα πρέπει να την φορούν όταν προσέρχομαι και όταν φεύγουν από αυτούς.

Σε οτι αφορά τώρα τα μυστήρια (γάμος, βάφτιση, κηδεία) αυτά θα τελούνται κανονιά με μέγιστο αριθμό πιστών τα 100 άτομα.

Αποκαθίσταται πλέον και στη Γαλλία η λειτουργία των ναών από την ερχόμενη Τετάρτη με  αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Από τις 6 Ιουνίου ανοίγουν και πάλι οι ναοί στη Σουηδία  ,ενώ έχουν ανοίξει  και σε άλλες χώρες. Βεβαίως σε Λουξεμβούργο και Γερμανία υπάρχει πρόβλημα με τη Θεία Μετάληψη αφού οι αρχές συζητούν τη λήψη της με πλαστικό  κουταλάκι γεγονός που απορρίπτουν ο Ιεράρχες.