Δεν λέει να σταματήσει τις κραυγές ο Ερντογάν κατά της Ελλάδας.Πέραν των άλλων διαφορών επιχειρεί να αναδείξει και το θέμα της μετρατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

 «Επιτίθενται στα τζαμιά μας, τους προειδοποιούμε και δεν μας ακούνε» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Ελλάδας, αναφορικά με τις επιδιώξεις του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, σε τζαμί.

«Τώρα μιλούν για την Αγία Σοφία. Λένε δεν θα την μετατρέψετε σε τζαμί. Μήπως είστε άνθρωποι της τουρκικής διοίκησης;» σημείωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αυτοί θα το αποφασίσουν. Δεν θα πάρουμε την άδεια από εσάς. Ως κράτος δικαίου, περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μετά την απόφαση, θα πράξουμε αναλόγως» είπε και παρέπεμψε στις δηλώσεις Μπαχτσελί για το θέμα αυτό.

Από την πλευρά του σχολιάζοντας το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, θέμα που θα εξετάσει το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας στις 2 Ιουλίου, ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί της Τουρκίας δήλωσε: «Η Αγία Σοφία είναι τέμενος, σύμβολο της κατάκτησης από τον τουρκικό μουσουλμανικό λαό. Πρόκειται για αλήθεια που δεν αλλάζει και πρέπει όλοι να αντιληφθούν. Με το θέλημα του Αλλάχ, το εζάνι θα ακουστεί από τους μιναρέδες της Αγίας Σοφίας και όχι ο ήχος της καμπάνας».

Στις 2 Ιουλίου το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας θα αποφασίσει τελικά τι θα γίνει με την Αγιά Σοφιά παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν και από προσωπικότητες της γείτονος.

Πληροφορίες από την Άγκυρα αναφέρουν οτι ο Ερντογάν θα επιδιώξει να και να διατηρηθεί  ο χαρακτήρας του μουσεία αλλά και να λειτουργεί  ως τζαμί σε ειιδκές περιπτώσεις όπως για παράδειγμα στις 29 Μαίου.

Το πρόβλημα ωστόσο παραμένει η διεθνής κοινότητα η οποία  προς το παρόν παρακολουθεί απαθής τα όσα συμβαίνουν. Απαθείς παρακολουθούν  και οι  ορθόδοξες Εκκλησίες  , πλην της ρωσικής η οποία έκανε μια υποτονική αναφορά μπλέκοντας τη βασίλισσα Ολγα  και όχι το γεγονός οτι η Αγά Σοφιά είναι παγκόσμιο σύμβολο ου χριστιανισμού.