Ο Θεός να μας φυλάει από κάθε κακό και από τον κορωνοϊό τόνισε χθες στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης ,προτρέποντας τους πιστούς να τηρούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής.

«Εορτάσαμε κεκλεισμένων των θυρών την μεγαλύτερη και πιο χαρμόσυνη εορτή της πίστεώς μας, την Ανάσταση του Κυρίου, αλλά με την βεβαιότητα, οπωσδήποτε, ότι ο Αναστάς Κύριος ήταν μαζί μας. Μας υπεσχέθη, όταν ακόμα ήταν στην γη, ότι θα είναι μαζί μας πάσας τις ημέρας έως της συντελείας του αιώνος. Πράγματι, τον νιώθαμε κοντά μας, στην καρδιά μας είχαμε την χαρά της Αναστάσεώς Του και την χάρη Του. Εισήρχετο αοράτως των θυρών κεκλεισμένων στα σπίτια μας και στις εκκλησίες μας, όπως εισήλθε των θυρών κεκλεισμένων όπου ήσαν συνηγμένοι οι μαθηταί για τον φόβο των Ιουδαίων, εμείς για τον φόβο του κορωνοϊού”, ανέφερε χαρακτηρίζοντας τον κορωνοϊο ως “έναν απροσδόκητο και οπωσδήποτε ανεπιθύμητο επισκέπτη”, ο οποίος “μας απομόνωσε, μας απεμάκρυνε απ’ αλλήλων, μας ανάγκασε να κλείσουμε τις εκκλησίες μας». Εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα ότι με την βοήθεια του Θεού θα περάσει οριστικά αυτή η κρίση και συνεχάρη τους πιστούς που ακολούθησαν τις οδηγίες και τις προτροπές των αρμοδίων υγειονομικών αρχών και λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας που αυτές συστήνουν.

Μιλώντας  για τη  Β’ Οικουμενική Σύνόδο, που συνήλθε στο Ναό της Αγίας Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη το 381 μ.Χ.είπε :

«Σήμερα τιμούμε τους Πατέρας της Β’ Οικουμενικής Συνόδου, 150 τον αριθμόν, και είμεθα υπερήφανοι και καυχώμεθα εν Κυρίω διότι όλες αι Οικουμενικαί Σύνοδοι, που επικύρωσαν, καθιέρωσαν, διατύπωσαν τα δόγματα της Εκκλησίας, συνεκλήθησαν είτε στην Πόλη μας, εδώ, στην Χαλκηδόνα, είτε στη γύρω περιοχή, με πιο μακρινή την Έφεσο όπου συνήλθε η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος. Γι’ αυτό η Κωνσταντινούπολις ετιμήθη με τας αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων ως προς το προβάδισμα και της εδόθησαν πρεσβεία ίσα με τα πρεσβεία του Επισκόπου Ρώμης (“δευτέραν μετ’ εκείνην υπάρχουσαν”), και είχε αυτή την ξεχωριστή ευλογία να γίνει το κέντρο των δογμάτων της Πίστεώς μας, του μοναχισμού, των θεολογικών Γραμμάτων, των ιερών τεχνών, και ει τινός άλλου πράγματος ιερού και μεγάλου μπορείτε να φανταστείτε, όλα εδημιουργήθησαν, εκαλλιεργήθησαν, προήχθησαν εδώ στην Κωνσταντινούπολη, στην πρωτεύουσα της χριστιανικής Αυτοκρατορίας για 1100 χρόνια, την πνευματική πρωτεύουσα της Ρωμηοσύνης, την πρωτεύουσα του Γένους μας, στην οποία έχουμε το προνόμιο να ζούμε γύρω από την ιερά καθέδρα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου».

Κλείνοντας ευχήθηκε:  «Ο Θεός να μας φυλάει από κάθε κακό, και του κορωνοϊού και από κάθε άλλο κακό, διότι πάντοτε υπάρχουν οι επιβουλευόμενοι τη Ρωμηοσύνη και τη Μητέρα Εκκλησία, εντεύθεν και μακρόθεν, γι’ αυτό να είμεθα πάντοτε προσεκτικοί, γρηγορούντες, προσευχόμενοι και μεταξύ μας ομονοούντες και συμπνευματιζόμενοι».