Το γερμανικό παράδειγμα πρότεινε ο τέως υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος σχετικά με την χρηματοδότηση της Εκκλησίας. Στη Γερμανία 1% επί του φόρου που καταβάλουν οι πιστοί πάει στην Εκκλησία που δηλώνουν οι ίδιοι. «Εάν δεν δηλώνουν καμία εκκλησία, πάει σε φιλανθρωπικά έργα του ομοσπονδιακού κρατιδίου τους» συμπλήρωσε ο κ. Πάγκαλος.
«Βεβαίως και δεν μπορεί ταυτόχρονα η Εκκλησία από τη μια να πληρώνεται από το κράτος και από την άλλη να λέει το κράτος μας κατάντησε, μέσω ενός σφιχτού εναγκαλισμού, να είμαστε παράρτημά του» δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΒΗΜΑFM. «Ας βρούμε ένα τέτοιο σύστημα, όσοι θέλουν να δηλώνουν κάποια θρησκεία, φαντάζομαι ότι η τεράστια πλειοψηφία των Ελλήνων θα δηλώσει Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία, και οι υπόλοιποι, όσοι δεν δηλώνουν τίποτα, να βλέπουν το ποσοστό αυτό επί των φόρων τους, το οποίο να είναι κάτι πρόσθετο όμως, να το νιώσουν. Να είναι 10 ευρώ στα χίλια. Ας πληρώνουμε 10 ευρώ για την πίστη μας και τον συνάνθρωπο μας» πρόσθεσε.
Ο πρώην υπουργός πήρε θέση και για το ζήτημα της προσευχής στα σχολεία που βρέθηκε στην επικαιρότητα μετά την πρόταση που κατέθεσε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνοντας να αποφασίζουν οι ίδιοι οι μαθητές σε κάθε σχολείο. «Θεωρώ ότι αυτά τα φαινόμενα, οι εκδηλώσεις, η τελετή της σημαίας κλπ, χάνουν από την αξία τους όταν επαναλαμβάνονται και γίνονται κοινά, κάθε μέρα δηλαδή» είπε ο κ. Πάγκαλος και πρότεινε η προσευχή να γίνεται «κάθε Δευτέρα που αρχίζει η εβδομάδα. Να μετέχουν στην προσευχή όχι όσοι θέλουν, όλοι εφόσον το σχολείο αποφασίσει και από εκεί και πέρα να μπορούν να εκδηλώνουν την πρόθεσή τους να μη θέλουν προσευχή όσοι δε θέλουν. Και μετά θα γίνεται έπαρση της σημαίας και θα λένε τον εθνικό ύμνο».