Τα θέματα που σχετίζονται  με την  προετοιμασία εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης συζήτησε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης η οποία αποφάσισε , αποφάσισε τη φιλοτέχνηση και τοποθέτηση ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στο Ηράκλειο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει :

“Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, συνήλθε, την Τρίτη, 9 Ιουνίου 2020, σε Συνοδική Συνεδρία και συζήτησε τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, για την αντιμετώπιση ζητημάτων της Εκκλησίας.

Η Ιερά Σύνοδος, ώρισε Συνοδική Επιτροπή, για τον προγραμματισμό και τη διοργάνωση Επετειακών Εκδηλώσεων στο Ηράκλειο, εντός του έτους 2021, με αφορμή τη συμπλήρωση διακοσίων ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία και την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους.

Η Ιερά Σύνοδος, ομόφωνα αποφάσισε τη φιλοτέχνηση και την τοποθέτηση στο Ηράκλειο, Ανδριάντα του Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου, του τελευταίου Αυτοκράτορα στην Κωνσταντινούπολη της Ανατολικής Ρωμαικής Αυτοκρατορίας.

Η Τοπική Εκκλησία παρακολουθεί με ποιμαντική αγωνία και έντονο προβληματισμό τα συνεχιζόμενα περιστατικά παραβατικών συμπεριφορών (όπλα, βία, ναρκωτικές ουσίες κ.λ.π.) και καλεί όλους σε αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία και σεβασμό προς κάθε ανθρώπινο πρόσωπο.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος εύχεται καλή επιτυχία στους διαγωνιζόμενους στις Πανελλαδικές εξετάσεις και καλή πρόοδο στους σκοπούς και τους ευγενείς στόχους τους”.