Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέσθηκαν το πρωί του Σαββάτου 19 Ιουλίου 2025 τα εγκαίνια του Ι.Ν. του Αγίου εθνοϊερομάρτυρος Ανανίου, Επισκόπου Λακεδαιμονίας, στον περιβάλλοντα χώρο του Διοικητηρίου της Π.Ε. Λακωνίας στη Σπάρτη.
Αρχικά, τελέσθηκε ο Όρθρος χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου. Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος προέστη της ακολουθίας των εγκαινίων. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας εξηγούσε αναλυτικά στους πιστούς τη σημασία και τους συμβολισμούς κάθε ενέργειας. Αμέσως μετά, τελέσθηκε η πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Πριν την Απόλυση, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας απεύθυνε τον πατρικό του λόγο προς τους επίσημους προσκεκλημένους και τους πιστούς, που είχαν κατακλύσει τον Ναό και τον περιβάλλοντα χώρο. Αρχικά, εξέφρασε την ανείπωτη χαρά και την μεγάλη συγκίνησή του για τα εγκαίνια του Ναού, που αποτελούσαν, τόσο για τον ίδιο όσο και για το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας, ένα ανεξόφλητο πνευματικό χρέος ετών προς τον εθνοϊερομάρτυρα Ανανία Λαμπάρδη, ο οποίος χαρακτηριζόταν από την ακλόνητη πίστη, την πνευματικότητα, τον ηρωικό πατριωτισμό και το πλούσιο φιλανθρωπικό του έργο. Ακολούθως, ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν, με οποιοδήποτε τρόπο, στην ταχύτατη ανέγερση του Ιερού Ναού, γεγονός που φανερώνει την πίστη του λαού στον ευλογημένο τόπο μας.
Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος προέβη στην απονομή τιμητικών διακρίσεων. Πρώτα τιμήθηκε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την διαχρονική προσφορά της στο εν λόγω έργο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον επί μία οκταετία Νομάρχη Λακωνίας κ. Κωνσταντίνο Φούρκα, στον πρώην Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα, στον νυν Περιφερειάρχη κ. Δημήτριο Πτωχό και στον Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Θεόδωρο Βερούτη. Η δεύτερη βράβευση αφορούσε την Παλλακωνική Ομοσπονδία Η.Π.Α. και Καναδά, που συνέβαλε με ένα ποσό κοντά στις 150.000 € για την ανέγερση του Ναού, αποδεικνύοντας – για άλλη μια φορά – την αστείρευτη αγάπη της για την Μητέρα Πατρίδα και την τοπική μας Εκκλησία. Η τρίτη τιμητική διάκριση απενεμήθη στον Πρόεδρο του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Ανθοχωριτών Μεγαλόπολης ‘’ο Άγιος Γεώργιος’’, κ. Παναγιώτη Παγιώτα, για την συγκινητική όσο και σημαντική συμβολή του Συλλόγου στο θεάρεστο αυτό έργο. Τέλος, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας απένειμε έπαινο στον Δρ. Χαράλαμπο Μπούσια, Μέγα Υμνογράφο της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας και σπουδαίο συγγραφέα, για την δημιουργία της ασματικής ακολουθίας του Αγίου Ανανία, ευχόμενος παράλληλα υγεία, μακροημέρευση και κάθε ευλογία.
Ολοκληρώνοντας, ευχαρίστησε θερμά τον ιερό κλήρο για τη συμμετοχή του και τις δύο ημέρες του εορτασμού, τους επίσημους προσκεκλημένους, την αδελφότητα της Ι.Μ. Ζερμπίτσης για την εξαιρετική αγιογράφηση του Ναού, τους καλλικέλαδους ιεροψάλτες, την Φιλαρμονική του Δήμου Σπάρτης για την παρουσία της κατά τον Εσπερινό, τα μέλη του Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης Σπάρτης που συμμετείχαν και τις δύο ημέρες ενδεδυμένα με τις παραδοσιακές φορεσιές τους και τους υπεύθυνους της διαδικτυακής και ραδιοφωνικής μετάδοσης.
Στην ιερή ακολουθία παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, οι Βουλευτές Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός και κα Νάγια Γρηγοράκου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Δημήτριος Πτωχός, ο πρώην Περιφερειάρχης κ. Παναγιώτης Νίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Μιχάλης Βακαλόπουλος, μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων.
Μετά την απόλυση, προσφέρθηκε κέρασμα σε όλους τους παρευρισκόμενους καθώς και ένα αναμνηστικό της τελετής των εγκαινίων.