H κυβέρνηση του Μαυροβουνίου αγνοεί επιδεικτικά τη διεθνή κοινότητα και συνεχίσει τη  βάρβαρη συμπεριφορά κατά των Ορθοδόξων. Στήνει προβοκάτσιες, συλλαμβάνει ιερείς και μητροπολίτες μ γκεμίζει κτήρια και επιχειρεί με κάθε τρόπο να διακόψει κάθε σχέση  με το Πατριαρχείο της Σερβίας.Αμέσως μετά την απόφαση  για συνέχιση των κινητοποιήσεων από τον πλευρά της Εκκλησίας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στην  Ιερά Μονή του Αγίου Βασιλείου  προκειμένου να κατεδαφίσουν ιστορικά κτήρια.

Αμεση ήταν αντίδραση  του  Μητροπολίτη Μαυροβουνίου  κ. Αμφιλόχιου:

«Ο Άγιος Βασίλειος του Όστρογκ μιλά για την αδελφική αγάπη και την αρμονία, ανεξάρτητα από το αν οι άνθρωποι είναι Ορθόδοξοι ή όχι. Την ίδια ώρα πραγματοποιείται αυτό το έγκλημά από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου» υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης και πρόσθεσε ότι τα εγκλήματα του καθεστώτος ξεκίνησαν από τη στιγμή που συνελήφθη ο Επίσκοπο Βουδίμλιε και Νίκιτς κ. Ιωαννίκιος και οι άλλοι Ιερείς.

Ειδικά δε για τα μέλη της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «λατρεύουν ψεύτικα είδωλα και ψεύτικες θεότητες που αρνούνται τον Θεό της αγάπης», ενώ δεν δίστασε να τους χαρακτηρίσει προδότες της χώρας.