Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος τέλεσε στις 18 Ιουνίου 2025, ημέρα της ανακομιδής των τιμίων λειψάνων του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ (1422), τη Θεία Λειτουργία στην πλατεία των καθεδρικών ναών στη Λαύρα της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Σεργίου.
Η πανηγυρική Θεία Μυσταγωγία τελέσθηκε ενώπιον της τιμώμενης αγίας εικόνας του Οσίου Σεργίου του Ραντονέζ. Για τις πανηγυρικές λατρευτικές εκδηλώσεις της αγρυπνίας και της Θείας Λειτουργίας κατασκευάσθηκε ειδική εξέδρα στην πλατεία, ενώ μπροστά στον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τοποθετήθηκε μια Αγία Τράπεζα κάτω από το κουβούκλιο, αναφέρει η Υπηρεσία Τύπου του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών.
Επίσης συλλειτούργησαν ιεράρχες και κληρικοί της Ρωσικής Εκκλησίας καθώς και εκπρόσωποι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών: ο μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως Νήφων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αντιοχείας, ο επίσκοπος Ρεμεζιάν Στέφανος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας, ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Σεμιατόφσκι της Ορθοδόξου Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας, ο πρωθιερέας Δανιήλ Αντρεγιούκ της εν Αμερική Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Παρέστησαν πολιτικοί παράγοντες της Ρωσίας, επιχηρηματίες και άλλοι επίσημοι.
Η πατριαρχική ακολουθία μεταδόθηκε απευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα «Σογιούζ» και «Σπας» καθώς και από την επίσημη ιστοσελίδα «Patriarchia.ru» της Ρωσικής Εκκλησίας.
Μετά τη λήξη της Θείας Συνάξεως ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος, μέλη της Ιεράς Συνόδου και ιεράρχες, οι οποίοι κατέφθασαν στη Λαύρα για την εορτή, τέλεσαν δέηση προς τιμήν του Οσίου Σεργίου.
Στην είσοδο προς τα πατριαρχικά δώματα της Λαύρας τον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο καλωσόρισαν εκπρόσωποι της ορθόδοξης νεολαίας, οι οποίοι του προσέφεραν ως δώρο μια εικόνα του Χριστού.
Ακολούθως ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας κήρυξε τον θείο λόγο από την εξώστη των δωμάτων, συγχαίροντας τα πλήθη για την εορτή του ουρανίου προστάτη της Λαύρας:
«Σήμερα καθώς μνήμη ποιούμεθα του Οσίου Σεργίου, μνημονεύομε εν γένει όλους τους Αγίους του Θεού, τους διαλάμψαντες στη γη των Ρως και με τις προσευχές τους προστάτευσαν την Πατρίδα. Ιδού το αξιοθαύμαστο παράδειγμα και η απόδειξη για όλους όσοι δεν πιστεύουν και πολύ στη δύναμη της προσευχής, στο ότι η προσευχή βοήθησε πραγματικά τους ανθρώπους όχι μόνο να σωθούν οι ψυχές τους, αλλά και να σωθεί η Πατρίδα. Άλλωστε δεν είναι εφεύρημα όλα αυτά τα γεγονότα, διότι τα θαύματα αυτά έχουν αποτυπωθεί στην ιστορία του έθνους μας, ιδίως όλα όσα αναφέρονται στον βίο του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Σεργίου του Ραντονέζ, του Θαυματουργού, ο οποίος πράγματι υπηρέτησε σε μια χαλεπότατη εποχή.
Ήταν χρόνια, τα οποία από τη μία ήταν συνδεδεμένα με τη αιχμαλωσία του λαού μας, ενώ από την άλλη με την αύξηση πλέον του εθνικού φρονήματος, της δυνάμεως και της ισχύος της γης των Ρως.
Ο Όσιος Σέργιος ήταν στο πλευρό εκείνων οι οποίοι υπερασπίζονταν την Πατρίδα, που ερχόμενοι σε αυτή τη μονή, η οποία ούτε καν μονή δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί τότε, ζητούσαν την ευλογία του προκειμένου να μείνουν εδώ και να συνεχίσουν τη μοναχική διακονία. Μα, πόσα κοινά έχει ο αγώνας για την προστασία της Πατρίδας και ο αγώνας του μοναχού! Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται περί αυταπάρνησης. Δεν μπορεί κανείς να μην απαρνηθεί τον εαυτό του, τις επιθυμίες, τις ανθρώπινες επιδιώξεις εάν εισέρχεσαι στο στάδιο της μοναχικής διακονίας, πολύ περισσότερο στο στάδιο της αρχιερατικής διακονίας! Τίποτε δεν πρέπει να γίνεται υπέρ του δικού σου οφέλους, παρά για το όφελος της Εκκλησίας! Ενώ όσα γίνονται για τον εαυτό σου αποβαίνουν προς βλάβη ψυχής και απώλειά της.
Μόνον με τα ως άνω δύναται να δικαιολογηθεί η υψηλή θέση των ιεραρχών και η ορισμένη οικονομική τους ευρωστία, εφόσον υπηρετούν την υπόθεση του Θεού. Ακριβώς εδώ, σε αυτόν το χώρο η ιεραρχία μας πρέπει να συνειδητοποιεί την ιδιαίτερη ευθύνη για την πορεία της χώρας και του λαού μας.
Επομένως, η μετάβαση στη Λαύρα της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Σεργίου δεν είναι μια απλή πανήγυρη. Αυτή οφείλει πάντοτε να είναι συνδεδεμένη με τις σκέψεις για την Πατρίδα, τον εαυτό μας, διότι πού αλλού εάν όχι εδώ δυνάμεθα να σκεφτούμε όλα αυτά»;
Ο Πατριάρχης Κύριλλος ευχήθηκε στο εκκλησίασμα να το ενδυναμώνει ο Θεός με τις δεήσεις του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ, να επιδαψιλεύει την ευλογία του επί της Πατρίδας, των Αρχών, του στρατού και του λαού και μάλιστα επί των αδελφών της Λαύρας του Αγίου Σεργίου.
Σύμφωνα με την καθιερωμένη παράδοση αρχιερατικές Θείες Λειτουργίες τελέσθηκαν εκείνη την ημέρα στους ναούς της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας και της Λαύρας της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Σεργίου.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας συναντήθηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος των πατριαρχικών δωμάτων με αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου Συριακής Εκκλησίας του Μαλανκάρ.