Αρχική » Καισαριανής Δανιήλ: «Εγώ ειμί ο λαλών σοι»

Καισαριανής Δανιήλ: «Εγώ ειμί ο λαλών σοι»

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ

από ikivotos

Ο Κύριός μας, Ιησούς Χριστός, μιλώντας αυθεντικά για Αυτόν τον Ίδιον στους Ιουδαίους, παρατήρησε: «Εσείς μελετάτε με ζήλο τις Γραφές, με την πεποίθηση πως σ’ αυτές βρίσκει κανείς την αιώνια ζωή· ακριβώς όμως αυτές είναι που δίνουν μαρτυρία για μένα. Και όμως δεν είστε πρόθυμοι να έρθετε κοντά μου για να βρείτε την αληθινή ζωή» ( Ιωάννου ε´ 39).

Τα λόγια αυτά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού μας αναδεικνύουν την σημασία της μελέτης των θείων λόγων της αγίας Γραφής, που μαρτυρεί για το πρόσωπο του Κυρίου μας, την θεία αποστολή Του στον κόσμο, την ύψιστη διακονία Του, την άγια ζωή Του και την διδασκαλία Του και ουσιαστικά μας οδηγεί σ’ Αυτόν. Όσοι με καλή προαίρεση και ζήλο αναζητούν την αλήθεια και επιθυμούν την αιώνια ζωή ερευνούν, μελετούν την αγία μας Γραφή, που βεβαιώνει για τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, που είναι η ζωή και οδηγεί στην ζωή και χαρίζει την ζωή σε όλους αυτούς τους ανθρώπους.

Πολλοί πιστοί της Εκκλησίας μας διακόνησαν στο μυστήριο της θείας οικονομίας, της ενανθρωπήσεως του Υιού του Θεού, και οι οποίοι αναφέρθηκαν στον Κύριό μας Ιησού Χριστό, φωτισμένοι από το Άγιο Πνεύμα, πληροφορώντας μας όσα είναι απαραίτητα να γνωρίζουμε γι’ Αυτόν, το πρόσωπό Του και την αποστολή Του για την σωτηρία όλων μας. Αυτοί επιθύμησαν να γνωρίσουν βαθύτερα το πρόσωπο και την διδασκαλία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, να καταρτισθούν περισσότερο, να στερεώσουν την πίστη τους και να βεβαιωθούν ότι «Ιησούς Χριστός χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας» (Προς Εβραίους ιγ΄, 8).

Ο Κύριός μας καθώς δίδασκε στον ναό, φώναξε δυνατά: «Και μένα γνωρίζετε και από πού κατάγομαι γνωρίζετε· όμως δεν έχω έρθει από μόνος μου, αλλά υπάρχει Εκείνος, ο Οποίος με απέστειλε, τον Οποίο εσείς δεν γνωρίζετε» (Ιωάννου ζ΄, 28). Σ’ αυτά τα λόγια ο Κύριος, μιλώντας δημόσια προς τους Ιουδαίους στον Ναό, υποστηρίζει την θεία καταγωγή Του. Και στην συνέχεια μαρτυρεί ο Ίδιος «ο Ιησούς Εγώ είμαι, (ο Μεσσίας), που μιλάω μαζί σου» (Ιωάννου δ΄, 25-26). Στην συζήτηση που έγινε με την Σαμαρείτιδα, ο Κύριος φανερώνει ότι είναι ο Μεσσίας (Ιωάννου ιγ΄, 13). Στους λόγους Του προς τους μαθητές Του δέχεται, ότι είναι ο Κύριος και ο Διδάσκαλός τους. «Του λέει (στον Κύριο) ο Φίλιππος: Δείξε μας τον Πατέρα και αυτός μας αρκεί. Του λέει ο Ιησούς: Τόσον καιρό είμαι μαζί σας, Φίλιππε, και δεν με έχεις γνωρίσει; Αυτός που έχει δεί εμένα, έχει δεί και τον Πατέρα. και πώς εσύ λες δείξε μας τον Πατέρα; Δεν πιστεύεις ότι εγώ είμαι μέσα στον Πατέρα και ο Πατέρας μέσα σε μένα; Τα λόγια τα οποία σας λέω εγώ, δεν τα λέω από μόνος μου. Ο Πατέρας ο οποίος μένει μέσα μου, Αυτός κάνει τα έργα. Να με πιστεύετε, ότι εγώ είμαι μέσα στον Πατέρα και ο Πατέρας μέσα σε μένα· Αλλιώς, να με πιστεύετε εξαιτίας των ίδιων των έργων» (Ιωάννου ιδ΄, 8-11).

Στους λόγους αυτούς προς τον απόστολο Φίλιππο φανερώνει την σχέση ενότητας που έχει με τον Επουράνιο Θεό και Πατέρα. Επίσης, ο Ίδιος προς τον Αρχιερέα μαρτυρεί για τον Εαυτό Του και ομολόγησε και παραδέχθηκε, ότι είναι ο Μεσσίας και ο Θεός: «Το είπες Εσύ. Σας λέω δε, από τώρα θα βλέπετε τον Υιό του ανθρώπου να κάθεται στα δεξιά της Δυνάμεως και να φέρεται πάνω στα σύννεφα του ουρανού» (Ματθαίου κστ΄ 63-64). Επίσης και προς τον Πιλάτο εξηγεί ότι ο σκοπός της ενανθρωπήσεώς Του είναι να βεβαιώσει τους ανθρώπους για την Αλήθεια (βλ. Ιωάννου ιη΄). Όταν ήρθε στην Ναζαρέτ, όπου είχε ανατραφεί, το Σάββατο πήγε, όπως συνήθιζε, στην συναγωγή και σηκώθηκε να διαβάσει. Και Του δόθηκε βιβλίο του προφήτου Ησαΐα και αφού ξετύλιξε το βιβλίο, βρήκε το μέρος όπου ήταν γραμμένο: Το Πνεύμα του Κυρίου είναι επάνω μου, διότι με έχρισε. Με απέστειλε να φέρω χαρούμενο άγγελμα στους φτωχούς, να θεραπεύσω τους πληγωμένους στην καρδιά, να αναγγείλω στους αιχμαλώτους απελευθέρωση και στους τυφλούς απόκτηση της οράσεως, να αποστείλω τους αναπήρους υγιείς, ν’ αναγγείλω ευλογημένη εποχή του Κυρίου (βλ. Ησαΐου ξα΄, 1-2, νη΄, 6). Στους λόγους αυτούς ο Κύριος εφαρμόζει στο πρόσωπό Του την προφητεία του Ησαΐα, που ειπώθηκε για το πρόσωπο και το έργο του Μεσσία. Ουσιαστικά αναφέρεται στην αποστολή Του και στο έργο που ήρθε να επιτελέσει στον κόσμο (Λουκά δ΄ 16-21).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

close