Αρχική » Οι ΗΠΑ… ανησυχούν για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Αλβανία

Οι ΗΠΑ… ανησυχούν για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Αλβανία

από christina

Πολλά προβλήματα ως προς τις θρησκευτικές ελευθερίες στις χώρες της βαλκανικής διαπιστώνει για μια ακόμη φορά η ετήσια έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.Εκτός της Τουρκίας και του Μαυροβουνίου οι ΗΠΑ διαπιστώνουν οτι και στην Αλβανία παρατηρούνται παραβιάσεις των δικαιωμάτων της Εκκλησίας. Η έκθεση αφορά κυρίως την απόδοση περιουσιακών στοιχείων που είχαν δημευθεί την περίοδο του καθεστώτος του Χότζα.

Για πολλά κτήρια το ιδιοκτησιακό καθεστώς  παραμένει θολό αφού αυτά έχουν χαρακτηριστεί μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και επομένων ανήκουν  στο κράτος.Επίσης γίνεται αναφορά για μη απόδοση στην Εκκλησία  κειμηλίων ( εικόνες, λείψανα, ιερά σκεύη και αρχειακό υλικό ) που  έχουν δημευθεί  και πλέον φυλάσονται  σε μουσεία και κρατικές συλλογές.

Ανεξάρτητα από την έκθεση  το υπουργείο Πολιτισμού Αλβανίας ανακοίνωσε την αποκατάσταση φθορών που είχε υποστεί σπάνια εικόνα – κειμήλιο του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή που χρονολογείται στο 1835, προχώρησε το αρμόδιο τμήμα του Κέντρου Μουσείων Βερατίου στην Αλβανία. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της  Υπουργού Πολιτισμού της γείτονος χώρας, Έλβα Μαργαρίτι, ι «μετά από ένα μήνα εντατικής εργασίας, προστίθεται στην εικονογραφική έκθεση στο μουσείο «Ονούφριος.

«Το έργο παρουσίασε πολλά προβλήματα, αλλά μετά την παρέμβαση, επιτεύχθηκε το επιθυμητό αποτέλεσμα, στο οποίο τονίζονται ιδιαίτερα τα χρώματα της εικόνας, η φρεσκάδα που απορεέι και το μεγαλείο του έργου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ