Συνεχίζονται οι εντάσεις στο Μαυροβούνιο. Η κυβέρνηση επιμένει στις θέσεις της αλλά το ίδιο και οι Εκκλησία που ανήκει στο Πατριαρχείο της Σερβίας. Οι πορείες των πιστών συνεχίζονται αφού η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τον διάλογο, με δύο στόχους: την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας και τον περιορισμό του ρόλου του Πατριαρχείου της Σερβίας .

Για το θέμα της Αυτοκεφαλίας  ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Kurir» του Βελιγραδίου, κατέστησε σαφές ότι για το Φανάρι το Μαυροβούνιο ανήκει στην δικαιοδοσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC) και διαβεβαίωσε ότι η θέση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει. «Για το Οικουμενικό Πατριαρχείο η μοναδική κανονική Εκκλησία στο Μαυροβούνιο είναι η μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με επικεφαλής τον μητροπολίτη Αμφιλόχιο. […] Επαναλαμβάνω ποτέ δεν θα αποδώσουμε αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη Εκκλησία του Μαυροβουνίου», δήλωσε κατηγορηματικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Αναφερόμενος στον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη βουλή του Μαυροβουνίου για τις θρησκευτικές κοινότητες, ο οποίος προκάλεσε την αντίδραση της SPC, τόνισε ότι και ο ίδιος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η επιστολή Βαρθολομαίου

Με αφορμή δε τα όσα ακούγονται το Φανάρι απέστειλε επιστολή προς  τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς,για την Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου

 

Τις τελευταίες εβδομάδες υψηλόβαθμα  κυβερνητικά στελέχη και πολλά μέσα ενημέρωσης του Μαυροβουνίου έχουν ασχοληθεί με το νέο νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο το κράτος θα μπορεί να κατασχέσει ιδιοκτησίες της Σερβικής Εκκλησίας και να τις μεταβιβάσει στην σχισματική «Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου» υπό τον «Μητροπολίτη» Μιχαήλ Ντεντέιτς [Mihailo Dedeić], ο οποίος καθαιρέθηκε, αφορίστηκε και αναθεματίστηκε ενώ υπηρετούσε ως ιερέας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην Ιταλία.( δες ΕΔΩ)
 

Σε επιστολή  που απέστειλε Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς (τα μεταφρασμένα αποσπάσματα είναι από romfea.gr) εκφράζει την ανησυχία του, για την στήριξη του Προέδρου σχετικά με τη δημιουργία μιας Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο.

"Πρόσφατα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο πληροφορηθήκαμε με ανησυχία ότι εκφράσατε την στήριξή σας για τη δημιουργία μιας Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο και ότι η κυβέρνηση της χώρας σας, επικύρωσε νομοσχέδιο σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία, το οποίο προβλέπει την εθνικοποίηση όλων των Ορθόδοξων Εκκλησιών που οικοδομήθηκαν πριν το 1918 και της εκκλησιαστικής περιουσίας αυτών" - τονίζει χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Επίσης ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας προσθέτει: "Αυτό σημαίνει ότι η χώρα σας απαλλοτριώνει τις Εκκλησίες και την περιουσία που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη του Μαυροβουνίου και άλλων τριών επαρχιών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας".

Σε άλλο σημείο ο κ. Βαρθολομαίος στέλνει σαφές μήνυμα στον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, τονίζοντας ότι το Πατριαρχείο και λοιπές Εκκλησίες αναγνωρίζουν τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιο.

 

 

"Σας γνωστοποιούμε με καθαρό τρόπο ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο μαζί με όλες τις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες, αναγνωρίζει τον Σεβ. Μητροπολίτη Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιο, Ιεράρχη της Εκκλησίας της Σερβίας, ως τον μοναδικό κάτοχο της κανονικής Ορθόδοξης δικαιοδοσίας στο Μαυροβούνιο" υπογραμμίζει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Σχετικά με την λεγόμενη Εκκλησία του Μαυροβουνίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης, τονίζει ότι "η Εκκλησία του Μαυροβούνιου ουδέποτε υπήρξε αυτοκέφαλη ενώ η σημερινή αυτοαποκαλούμενη "Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου" υπό τον Miraš Dedeić δεν ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία."

"Ο κ. Dedeić δεν είναι Επίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά άτομο που έχει καθαιρεθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο μοναδικός κανονικός Ιεράρχης είναι ο αδερφός μας, Μητροπολίτης Αμφιλόχιος, ο οποίος ανήκει στο Πατριαρχείο της Σερβίας, το οποίο είναι αναγνωρισμένο σε πανορθόδοξο επίπεδο" - συμπλήρώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Επίσης ο Πατριάρχης εκπέμπει σήμα κινδύνο στον Πρόεδρο Τζουκάνοβιτς, λέγοντας ότι "σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή διότι δεν θέλουμε ο αγαπητός λαός του Μαυροβουνίου να φθάσει στο σημείο της εκκλησιαστικής απομόνωσης και αποκοπής πλήρους κοινωνίας από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, στο βαθμό που καμία Εκκλησία δεν αναγνωρίσει ή στηρίξει την αντικανονικό μόρφωμα του Dedeić."

 

 

 

 

"Σας υπενθυμίζουμε ότι σας έχουμε στείλει επιστολή ξανά το 2000 στην οποία αναφέρονται τα εξής: "Είμαστε πεπεισμένοι ότι αντιλαμβάνεστε τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την πνευματική συνοχή του λαού του Μαυροβουνίου, που απορρέει από το κίνημα του Dedeić, και κατανοείτε ότι θα θελήσετε να αποστασιοποιηθείτε από εκείνον προς όφελος της ενότητας του λαού" - πρόσθετει χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Κλείνοντας ο κ. Βαρθολομαίος μεταξύ άλλων αναφέρει: "Θα σας παρακαλούσα θερμά να μη θεωρήσετε τα προαναφερθέντα ως παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας σας, αλλά ως μια επιθυμία εκ μέρους της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να βοηθήσει τους ευσεβείς Χριστιανούς της χώρας σας σε αυτήν την κρίσιμη καμπή της ιστορίας".