Aλλάζει η Ιερά Επιστασία στο Άγιο Όρος  παρουσία του υφυπουργού  Εξωτερικών Κώστα Βλάση ο  οποίος πραγματοποιεί  επίσημη επίσκεψη. Η Λαυριωτική Επιστασία ( ο Πρωτορεπιστάτης προέρχεται από τη μονή Μεγίστης Λαύρας) διαδέχεται τη Διονυσάτικη . Ως συνεργάτης στα νέα καθήκοντα ο  Πρωτοεπιστάτης  θα έχει τους αντιπροσώπους  των Ιερών Μονών Μονών Δοχειαρίου, Ξενοφώντος και Εσφιγμένου, σύμφωνα με την τάξη των ορισμένων τετράδων από τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους.

Το σύστημα της διακυβερνήσεως του Αγίου Όρους στηρίζεται, εκτός από λίγες εξαιρέσεις, στα επτά Τυπικά, που εκδόθηκαν από την εμφάνιση της οργανωμένης μοναχικής ζωής στον Άθω μέχρι τις αρχές του περασμένου αιώνα. Τα σπουδαιότερα από αυτά, για τα οποία μιλήσαμε παραπάνω στην ιστορική εξέλιξη του αγιορειτικού μοναχισμού, είναι των ετών 971/2, 1046, 1394 και 1810. Ειδικότερα, όμως, τα του Αγίου Όρους ρυθμίζει ο Καταστατικός Χάρτης του 1924, που επικυρώθηκε με Ν.Δ. δύο χρόνια αργότερα, το 1926. Σύμφωνα με αυτόν τη νομοθετική εξουσία ασκεί η «Ιερά Σύναξις», που αποτελείται από 20 μέλη, δηλαδή τον ηγούμενο από κάθε μονή, και συνέρχεται στις Καρυές δύο φορές το χρόνο για να ψηφίσει διάφορες κανονιστικές διατάξεις· σε εξαιρετικές περιπτώσεις γίνεται διπλή σύναξη από 40 μέλη. Τη διοικητική εξουσία ασκεί η «Ιερά Κοινότης», που περιλαμβάνει τους 20 αντιπροσώπους, δηλαδή έναν από κάθε μονή, που εκλέγονται την 1η Ιανουαρίου για ένα χρόνο και μένουν στις Καρυές, ενώ την εκτελεστική η «Ιερά Επιστασία», που αποτελείται από 4 μέλη, σύμφωνα με τη διαίρεση των αθωνικών μοναστηριών σε τέσσερις πεντάδες. Από τα πρόσωπα αυτά ο αντιπρόσωπος της πρώτης στην τάξη μονής προεδρεύει στην «Ιερά Επιστασία» και ονομάζεται Πρώτος ή Πρωτεπιστάτης· δικαίωμα εκλογής Πρωτεπιστάτης έχουν οι 5 πρώτες μονές, Μεγίστης Λαύρας, Βατοπεδίου, Ιβήρων, Χελανδαρίου και Διονυσίου, οπότε στέλνουν στις Καρυές έναν ακόμη αντιπρόσωπο για το αξίωμα αυτό, ενώ τα υπόλοιπα τρία μέλη προέρχονται από τους ίδιους τους αντιπροσώπους, που αποτελούν την «Ιερά Κοινότητα». Η εκλογή και η θητεία της «Ιεράς Επιστασίας» αρχίζει από την 1η Ιουνίου, πάλι για ένα χρόνο. Τέλος, η δικαστική εξουσία ασκείται από διάφορα σώματα μέσα και έξω από το Όρος.

Στις Καρυές εδρεύει επίσης ο πολιτικός διοικητής του Όρους, που υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών και είναι υπεύθυνος για την πιστή εφαρμογή του Καταστατικού Χάρτη και γενικά για την τάξη και την ασφάλεια. Κοντά σ' αυτόν υπηρετεί ένας μικρός αριθμός από διοικητικούς, αστυνομικούς κτλ. υπαλλήλους, που όλοι μαζί εκφράζουν την επικυριαρχία του κράτους στο Άγιον Όρος, το οποίο, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον παραπάνω Χάρτη, αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα της ελληνικής επικράτειας.