Αρχική » Ο πρώτος ιερέας που χειροτονήθηκε στο Καστερόριζο μετά το 1970

Ο πρώτος ιερέας που χειροτονήθηκε στο Καστερόριζο μετά το 1970

από christina

 

Την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Διακόνου π. Χρήστου Συμεωνίδη τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος στο πλαίσιο της Ποιμαντικής επίσκεψής του την Κυριακή των Αγίων Πάντων στο Καστελλόριζο. Έτσι η Κυριακή των Αγίων Πάντων, 14 Ιουνίου 2020 είναι μια ιστορική μέρα για την τοπική Εκκλησία του Καστελλορίζου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κατόπιν προτροπής και ευχής του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου για την αναγκαιότητα να επαναλειτουργήσει ο Ενοριακός Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Πηγαδιού και τον διορισμό τακτικού Εφημέριου, προχώρησε τις ενέργειες και μετά την παραχώρηση στην Ιερά Μητρόπολη Σύμης μιας Εφημεριακής θέσης στο Καστελλόριζο, από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ολοκληρώθηκε η Χειροτονία.

 

 

Η Χειροτονία αρχικά είχε οριστεί για την Γ’ Κυριακή των Νηστειών όμως λόγω της κατάστασης της πανδημίας του κορωνοϊού είχε αναβληθεί. Τελικά κατά την Θεία Λειτουργία των Αγίων Πάντων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης τελέστηκε η χειροτονία από τον Σεβασμιώτατο συλλειτουργούντος του Πανασιολ. Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Πανορμίτου Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου π. Αντωνίου Πατρού, του Αρχιερατικού Επιτρόπου της Νήσου Πρωτοπρ. π. Γεωργίου Μαλτέζου και του Διακόνου π. Γεωργίου Κακακιού. Σημαντική ήταν και η παρουσία του κόσμου, της Δημοτικής Αρχής αλλά και των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών του νησιού.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για το υπούργημα της Ιερωσύνης και το Μυστήριο της Πεντηκοστής και την κάθοδο του Παρακλήτου που είχε εορτάσει η Εκκλησία την προηγούμενη Κυριακή τονίζοντας ότι ««Ἱερέας τελειοῖ… καί ὅλον συγκροτεῖ τόν θεσμόν τῆς Ἐκκλησίας».Στη συνέχεια ευχήθηκε στον χειροτονούμενο και τον συμβούλεψε για το βάρος της ευθύνης ενώ επεσήμανε ότι πρόκειτα να συνεχίσει μια σταδιοδρομία με ιστορικό μεγαλείο και δόξα, ενώ του ευχήθηκε να αφουγκράζεται σωστά τον παλμό και τον προβληματισμό της τοπικής κοινωνίας και τις δυσκολίες και τις αγωνίες των ανθρώπων στην κρίση της εποχής ώστε να οδηγεί στη σωτηρία το λαό.

Ο π. Χρήστος εξέφρασε στη συνέχεια την ευγνωμοσύνη του και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την εμπιστοσύνη του ενώ ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και τη σύζυγό του.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι στο Καστελλόριζο η προηγούμενη χειροτονία κληρικού ήταν η εις Διάκονον Χειροτονία του Αρχιερατικού Επιτρόπου της Νήσου Πωτοπρεσβ. π. Γεωργίου Μαλτέζου η οποία είχε τελεστεί υπό του αοιδίμου Μητροπολίτου Ρόδου Σπυρίδωνα (Συνοδινού) στον ίδιο Ιερό Ναό το 1970, μισό αιώνα πριν.

Ο Σεβασμιώτατος με αυτή την ευκαιρία συνεχάρη και τον π. Γεώργιο και του ευχήθηκε υγεία και μακροημέρευση ώστε να συνεχίσει το έργο του και να εμπνεύσει τον νεοχειροτονηθέντα π. Χρήστο στην Ιερατική του πορεία.

Ο χειροτονηθείς Πρεσβύτερος κατάγεται από την Θεσσαλονίκη, είναι έγγαμος και έχει πλούσιες μουσικές σπουδές για αυτό και υπηρετούσε ως Ιεροψάλτης για σειρά ετών. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ είναι και κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών και της Θεολογικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου και άγει το 33ο έτος της ηλικίας του. Ομοίως η σύζυγος Πρεσβυτέρα Αικατερίνη, η οποία κατάγεται από την Αθήνα, τυγχάνει πτυχιούχος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής επίσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αμφότεροι είναι άρτιοι γνώστες ξένων γλωσσών, η γνώση των οποίων αναμφιβόλως θα αποτελέσει βασικό εργαλείο στην Ιερατική και ποιμαντική διακονία.

 


Πηγή: I.Μ. ΣΥΜΗΣ, ΤΗΛΟΥ, ΧΑΛΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ