Κάτι αρχίζει και κινείται γύρω από την υπόθεση μετατροπής της Άγιάς Σοφιάς σε τζαμί με πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Παρίσι στις 15 Ιουνίου, ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay. Η συζήτηση εστιάστηκε, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, στη συνεργασία Ελλάδας-UNESCO καθώς και σε ζητήματα προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες, η κυρία Azoulay, απαντώντας σε προηγούμενη σχετική επιστολή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η οποία της απευθύνθηκε με αφορμή την ανάγνωση εδαφίου του Κορανίου στην Αγία Σοφία κατά τους εορτασμούς της 29 Μαΐου για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, επιβεβαίωσε στον κ. Δένδια ότι o Οργανισμός παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση, στον απόηχο και των τουρκικών εξαγγελιών για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος.

Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών υπενθύμισε ότι το μνημείο, λόγω της εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας του, ανήκει ήδη από το 1985 στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως μουσείο που εντάσσεται στην ιστορική ζώνη της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με διαδικασίες που προβλέπει η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά, προτού ληφθεί οιαδήποτε απόφαση για οποιαδήποτε μετατροπή τέτοιου μνημείου, απαιτείται η προηγούμενη επίσημη γνωστοποίηση στην UNESCO. Εν συνεχεία, συγκαλείται η αρμόδια 21μελής διακυβερνητική επιτροπή, η οποία εξετάζει τις κατάλληλες λύσεις, με γνώμονα τη διατήρηση της εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας του μνημείου.

Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO τόνισε, τέλος, στην επιστολή της ότι έχει υπενθυμίσει εκ νέου στην Τουρκία τη σημασία των ανωτέρω θεμελιωδών αρχών  και  ότι η UNESCO βρίσκεται σε εγρήγορση παρακολουθώντας στενά την πορεία της κατάστασης.