Αρχική » 7.000 τ.μ μώβ χαλιά έτοιμα να απλωθούν την Αγιά Σοφιά τον Ιούλιο !

7.000 τ.μ μώβ χαλιά έτοιμα να απλωθούν την Αγιά Σοφιά τον Ιούλιο !

από christina

 

Εφτά χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα χαλιά είναι προς αγορά για την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί. Η είδηση έρχεται από την Τουρκία και προκαλεί προβληματισμό για τοι πώς η Άγκυρα αντιμετωπίζει το θέμα.

Όπως στην περίπτωση των Ελληνοτουρκικών διαφορών έτσι και εδώ οι Τούρκοι αξιωματούχοι βομβαρδίζουν με  διάφορες ειδήσεις  για το θέμα της Αγιά Σοφιάς αναδεικνύοντας κάθε μέρα και κάτι άλλο.

Στην αρχή ήταν η προσευχή , μετά ήρθε το τζαμί  που θα λειτουργούσε συνδυαστικά  και ως μουσείο, τώρα η μετατροπή του ναού μόνο σε χώρο λατρείας για τους μουσουλμάνους , το ασβέστωμα του  θόλου  και τέλος η αγορά χαλιών!

Το τελευταίο διάστημα η ελληνική πλευρά έχει αντιδράσει , όπως και η Εκκλησία. Ωστόσο, είναι δύσκολο να πει κανείς αν διαμαρτυρίες της Ελλάδας μπορούν να αποτρέψουν το κακό. Η Αγιά Σοφιά δεν είναι, όπως και η Θεολογική Σχολή της Χάλκης Ελληνοτουρκική διαφορά, και θα είναι λάθος μια τέτοια προσέγγιση.Είναι ένα διεθνές θέμα που αφορά την παγκόσμια πολιτική έναντι των πολιτιστικών μνημείων και βεβαίως αφορά τους ορθοδόξους όλου του πλανήτη.

Και πρωτίστως είναι θέμα της UNESCO  στον κατάλογο της οποίας ανήκει και προστατεύεται.

Για τον λόγο αυτό θα πρέπει η ελληνική διπλωματία και η Εκκλησία να επιχειρήσουν να αναδείξουν το πρόβλημα στις πραγματικές τους διαστάσεις.

Στις 2Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο της  Τουρκίας  θα αποφασίσει αν θα γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά.Ενα αίτημα, που προβάλλεται συχνά αλλά ακόμη δεν έχει γίνει δεκτό.

Υπάρχει όμως το δικασμένο που έχει να κάνει με τη Μονή της Χώρας (Καριγιέ Τζαμί) ένα ιστορικό μοναστήρι του 16ου αιώνα  το οποίο το 1958 μετετράπηκε σε μουσείο κα πέρυσι με απόφαση του Δικαστηρίου έγινε πάλι τζαμί.

Όμως η Αγιά Σοφιά δεν είναι ίδια περίπτωση καθώς λειτουργεί ως μουσείο το οποίο επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες άτομα από όλο τον κόσμο.Αυτό πρακτικά σημαίνει πολλά έσοδα τα οποία δεν μπορεί να τα αγνοήσει κανείς.Παράλληλα ,λόγω της Αγιά Σοφιάς , υπάρχει ένα ρεύμα τουριστών που επισκέπτονται την Πόλη και λόγω του ναού.

Παρά τα οφέλη κάποιοι στην Τουρκία για να ικανοποιήσουν τους φανατικούς επιμένουν στην μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί.

Σε συνέντευξή του ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η Αγία Σοφία λειτούργησε ως τζαμί για 500 χρόνια. «Είναι κληρονομιά από τον Σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή. Αν το δει κανείς από νομικής άποψης αποτελεί προηγούμενο η γνωμοδότηση του Διοικητικού Δικαστηρίου για την Μονή της Χώρας ότι μπορεί να λειτουργήσει με βάση τον κανονισμό για τα Βακούφια. Το Συμβούλιο της Επικρατείας μπορεί να λάβει απόφαση στο πλαίσιο αυτής της γνωμοδότησης ή να λάβει μια διαφορετική απόφαση ανακοινώνοντας το σκεπτικό της», ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε επίσης  ότι η Αγία Σοφία δεν είναι θέμα που αφορά το σχεδιασμό μιας άλλης χώρας και δεν εναπόκειται στη δική τους αξιολόγηση.

«Είναι ένα ζήτημα που αφορά τον σχεδιασμό της Τουρκικής Δημοκρατίας. Είναι ζήτημα κυριαρχίας της Τουρκικής Δημοκρατίας. Είναι κληρονομιά από τον Σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή», υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός λέγοντας ότι όταν υπάρξει νομική απόφαση θα γίνουν και τα απαραίτητα βήματα.

Η Αγία Σοφία, δήλωσε, χρησιμοποιήθηκε ως εκκλησία για 916 χρόνια και το 1453, μετατράπηκε σε τζαμί από τον Οθωμανό Σουλτάνο Μεχμέτ Β και εν συνεχεία από την Τουρκική Δημοκρατία, έγινε μουσείο.

«Η Αγία Σοφία οπωσδήποτε πρέπει να ανοίξει για μουσουλμανική προσευχή, είναι ευχή όλων μας να σπάσουν οι αλυσίδες και να ανοίξει για προσευχή. Να εκπληρωθεί η επιθυμία του Μωάμεθ του Πορθητή», ανέφερε.

 

 

Στο μεταξύ τα  τουρκικά  ΜΜΕ υπάρχουν δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν  ότι έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες του μνημείου ώστε να μετατραπεί σε τζαμί. Ο Τούρκος δημοσιογράφος, Αχμέτ Αναπαλί, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι Τ24 δήλωσε ότι έχουν αγοραστεί χαλιά για να καλύψουν τα 7 χιλιάδες τ.μ. της Αγίας Σοφίας που είναι σε χρώμα μωβ, όπως και την περίοδο του Μωάμεθ του Πορθητή κι ότι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι η αναμενόμενη, δηλαδή η μετατροπή σε τζαμί, κι ότι δεν αναμένεται κάποια έκπληξη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ