Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’ και την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου - Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου κ. Δωροθέου Β', πραγματοποιήθηκαν στην Ιερά νήσο Τήνο, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δυο επιμορφωτικά προγράμματα, με θεματολογία:

Α) Εισαγωγή στην Εξομολογητική

Β) Κοινωνικοπρονοιακή Εκκλησιαστική Παρέμβαση σε προβλήματα Πένθους

Ο Σεβ. κ. Δωρόθεος Β’ καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, Αναπληρωτή Πρόεδρο του Ι.Π.Ε., Τον ευχαρίστησε για την παρουσία και το ενδιαφέρον Του για την πορεία των σεμιναρίων, όπου για τρίτη χρονιά υλοποιήθηκαν στην Ιερά νήσο Τήνο για τους ιερείς των νησιών της Μητροπολιτικής του Περιφερείας, όπως ανεφέρθη και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως για το έργο αυτό τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β', υλοποιημένο από το Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., τον Πρωτοπρ. Αδαμάντιο Αυγουστίδη και τους συνεργάτες τους.

Τόνισε δε, την αγάπη των κληρικών Του για την προσπάθεια αυτή, ενισχύοντας τον ζήλο του ιδίου προς την πραγματοποίηση επερχόμενων ανάλογων δράσεων. Τέλος, ευχαρίστησε τον Αρχιερατικό Επίτροπο της ιεράς νήσου Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό και τους συνεργάτες τους Χριστίνα Αϊβαλιώτη, Λουκά Τριανταφυλλόπουλο και Γεώργιο Πολυκανδρίτη για την οργάνωση των σεμιναρίων, τον Μέγα Ευεργέτη της Ιεράς Μητροπόλεως πλοιοκτήτη κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού για την παραχώρηση των χώρων, τον Διευθυντή και το προσωπικό του Ι.ΤΗ.Π., τις ακτοπλοϊκές εταιρείες GOLDEN STAR FERRIES και όλους όσους συνείργησαν για τη φιλοξενία των Ιερέων και τη διεξαγωγή των σεμιναρίων.

Ο Σεβ. κ. Αθηναγόρας ευχαρίστησε τον οικείο Ποιμενάρχη άγιο Σύρου κ. Δωρόθεο για τη φιλοξενία και την αγαστή συνεργασία με το Ι.Π.Ε., επαινώντας τον δε για τον εμφανή ζήλο του ως προς την επιμόρφωση των κληρικών του, όπως αυτός για άλλη μια φορά απεδείχθη, με την ευγενική προσφορά του βιβλίου της εξομολογητικής στους κληρικούς Του.

Εν συνεχεία, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ι.Π.Ε. Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης παρουσίασε τα δύο προγράμματα και τους εκλεκτούς εισηγητές.

Ακολούθως και παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ετέλεσε τον Αγιασμό και ανακοίνωσε στους πατέρες την έναρξη των δύο προγραμμάτων.

Κατόπιν, προς τήρηση των προστατευτικών μέτρων έναντι του COVID-19, ήρχισαν σε δύο διαφορετικές αίθουσες τα δύο σεμινάρια.

Ο Σεβ. κ. Αθηναγόρας, ανέπτυξε δια της διαλογικής συζητήσεως με τους παρευρισκόμενους ιερείς το θέμα της εξομολογητικής.

Ο Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, Αναπληρωτής Διευθυντής Ι.Π.Ε., ανεφέρθη σε Θέματα της εξομολογήσεως που αφορούν το ψυχικό πένθος και στην εφαρμογή των  Ιερών Κανόνων στο Μυστήριο της Εξομολόγησης.

Διδακτικώς ανέλυσε τις ποιμαντικές διαστάσεις του μυστηρίου της εξομολόγησης αλλά και την χρήση της νεκρώσιμης ακολουθίας και των ιερών μνημοσύνων για την ψυχολογική υποστήριξη των πενθούντων, ο  Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Θεμιστοκλής Χριστοδούλου, Δρ. Θεολογίας.

Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Χριστόφορος Χρόνης,  Δρ. Θεολογίας, με την σειρά του, παρουσίασε πρακτικές Παρεμβάσεις στην Εκκλησιαστική Υποστήριξη των Πενθούντων, την ποιμαντική και ψυχολογική υποστήριξη της χηρείας, καθώς και την θέση του Μυστηρίου της Εξομολογήσεως στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών των δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, απονεμήθηκαν στους συμμετέχοντες τα πιστοποιητικά επιμόρφωσης που είχαν υλοποιηθεί το προηγούμενο έτος. Αίτημα όλων των κληρικών, στο κλείσιμο του εκπαιδευτικού αυτού κύκλου, αποτέλεσε η υλοποίηση παρόμοιων δράσεων, τόσο προσοδοφόρων από πλευράς γνώσεων και εμπειριών χρήσιμων κατά την επιτέλεση της διακονίας του