Αρχική » Πατριάρχης Αλεξανδρείας: 30 χρόνια στην πρώτη γραμμή

Πατριάρχης Αλεξανδρείας: 30 χρόνια στην πρώτη γραμμή

από christina

 

 

 

 

Διαδέχτηκε  μια σημαντική μορφή της ορθοδοξίας τον Πατριάρχη Πέτρο ο οποίος έχασε τη ζωή του επιστρέφοντας  με Σινούκ από Άγιο Όρος .Δεκαέξι χρόνια , ο σημερινός Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.Θεόδωρος έχει καταφέρει να ηγείται μιας Εκκλησίας στη δύκσολη περιοχή της Αφρικής.

Ο κ.Θεόδωρος που καταγωγή από την Κρήτη συμπλήρωσε ήδη 30 χρόνια από τότε που χειροτονήθηκε επίσκοπος.

Η χειροτονία έγινε  στις 17 Ιουνίου του 1990, ως επίσκοπος της Επισκοπής Κυρήνης, την  ημέρα που  διορίστηκε Διευθυντής του Γραφείου του μακαριστού Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού Παρθενίου Γ΄ στην Αθήνα, όπου και παρέμεινε στη θέση αυτή για επτά χρόνια, έως το 1997.

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής  γεννήθηκε στην Κρήτη το 1954 έζησε  στη Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του.

Είναι απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής και πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης σπούδασε στην Οδησσό της Ρωσίας Ιστορία Τέχνης, Λογοτεχνία και Φιλοσοφία. Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγκαράθου.

Xειροτονήθηκε Διάκονος το 1975 και Πρεσβύτερος – Αρχιμανδρίτης το έτος 23 Απριλίου 1978 υπό του Μητροπολίτου Λάμπης και Σφακίων Θεοδώρου. Τα έτη 1975 – 1985 υπηρέτησε ως Αρχιδιάκονος και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης και Σφακίων. Τα έτη 1985 – 1990 υπηρέτησε ως Πατριαρχικός Έξαρχος στη Ρωσία με έδρα την Οδησσό επί Πατριαρχών Νικολάου ΣΤ΄ και Παρθενίου Γ΄, όπου συνέστησε το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού και το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας.

Στις 17 Ιουνίου 1990 χειροτονήθηκε Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κυρήνης και διορίστηκε Εκπρόσωπος και Διευθυντής του Γραφείου της Α.Θ. Μακαριότητος του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας Παρθενίου Γ΄ στην Αθήνα 1990 – 1997. Το 1997 διορίστηκε Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας από τον Πατριάρχη Ἀλεξανδρείας Πέτρο Ζ΄.

Τον Σεπτέμβριο του 1997, εξελέγη Μητροπολίτης Καμερούν. Κατά το χρονικό διάστημα της ποιμαντορίας του ανέπτυξε σημαντική ιεραποστολική δράση. Ανήγειρε Ιερούς Ναούς, εκπαιδευτήρια και νοσοκομεία, βοηθώντας αδιακρίτως πολλούς Αφρικανούς και Έλληνες.

Το 16 Σεπτεμβρίου 2002 εξελέγη στην Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε, όπου ίδρυσε 4 Ιεραποστολικά κέντρα στην πρωτεύουσα Χαράρε, Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο χωρητικότητος 400 συνέδρων, δύο μεγάλα Ιεραποστολικά κέντρα στο Μαλάουι, τα οποία περιλαμβάνουν Νοσοκομείο, τεχνικές σχολές και παιδικούς σταθμούς. Με τη αρωγή της Βουλής των Ελλήνων ανακαίνισε το «Ελληνικό τετράγωνο» (Σχολείο-Εκκλησία-Πρεσβυτέριο) στη πόλη Μπέιρα της Μοζαμβίκης. Επίσης θεμελίωσε Ιερούς Ναούς και συνέβαλε στην ίδρυση Ελληνικών Κοινοτήτων στα κράτη της Μποτσουάνα και της Αγκόλα.

Στις 9 Οκτωβρίου 2004 εξελέγη από την Ιεραρχία του Αλεξανδρινού Θρόνου παμψηφεί ως ο 115ος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Είναι ο έβδομος κρητικής καταγωγής Πατριάρχης Αλεξανδρείας μετά τους Σίλβεστρο, Μελέτιο Πηγά, Κύριλλο Λούκαρη, Γεράσιμο Παλλαδά, Γεράσιμο Σπαρταλιώτη και Μελέτιο Μεταξάκη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ