Αρχική » Οι Σέρβοι αναζητούν βοήθεια από τη Μόσχα για το Μαυροβούνιο.Επίσημο αίτημα στον Λαβρόφ

Οι Σέρβοι αναζητούν βοήθεια από τη Μόσχα για το Μαυροβούνιο.Επίσημο αίτημα στον Λαβρόφ

από christina

 

Oπως αναμενόταν το θέμα του Μαυροβουνίου απασχόλησε για μια καόμη φορά τους ηγέτες Ρωσίας και Σερβίας. Κατά την επίσημή επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ζήτησε τη στήριξη της Μόσχας

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να φροντίσουμε την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, η επιβίωση της οποίας απειλείται στην περιοχή και ζήτησα υποστήριξη από την Ρωσία», είπε μετά  το τέλος της συνάντησης ο κ.Βουτσις , ο οποίος δεν έκρυψε οτι προσβλέπει στην επίσκεψη Πούτιν το ερχόμενο φθινόπωρο προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι .

«Πιστεύω ότι η επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν στα εγκαίνια του μεγαλοπρεπούς Ναού του Αγίου Σάββα θα ενισχύσει όχι μόνο τους πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς μας, αλλά θα ενισχύσει επίσης την θέση του λαού, της χώρας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας”ανέφερε.

Αυτή τη στιγμή στο Κόσσοβο,  περίπου  το 45 % είναι Κοσσοβάροι, το 24%  Σέρβοι , ενώ μειοψηφίες είναι Βόσνιοι, οι Αλβανοί, οι

Οι Βαλκανικές χώρες και ειδικά αυτές με …κομμουνιστικό παρελθόν έχουν στραφεί προς τις ΗΠΑ και την Ε.Ε οπότε αυτό που μένει  είναι η συνοχή των ορθοδόξων  κάτι που όμως δεν είναι εύκολο.

Η αυτοκεφαλία της Ουκρανίας άνοιξε την όρεξη σε Μαυροβούνιο και Σκόπια  και έτσι οδηγούμαστε και αναταράξεις μη ελεγχόμενες . Το Φανάρι δεν θέλει νέο ουκρανικό , ενώ οι άλλες Εκκλησίες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα δεν μπορούν να παρέμβουν  με εξαίρεση την Ρωσική η οποία όμως λειτουργεί ως το μακρύ χέρι του Πόυτιν.

Η εργαλειοποίηση της Εκκλησίας στα Βαλκάνια είναι πασιφανής και επικίνδυνη.Και, γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη καθώς η Τουρκία δεν θέλει να μείνει εκτός των εξελίξεων.Παρέχει στήριξη στου μουσουλμάνους και δεν εγκαταλείπει την ιδέα του τόξου που θα πιέσει ακόμη περισσότερο την Ελλάδα.

Το Βαλκανικό “κακάβι” ( το καζάνι που χωράνε όλα τα λάχανα) βράζει και βράζει επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια στα εκκλησιαστικά.Το θέμα είναι κατά πόσο οι άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες θέλουν να αποκτήσουν ρόλο  ή να αφήσουν το πεδίο ελεύθερο στη Ρωσία ήτις ΗΠΑ  που δεν θέλουν να τα “χαλάσουν”  και με την Τουρκία…

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ