Αρχική » Δένδιας : γέφυρες φιλίας το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και η Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά

Δένδιας : γέφυρες φιλίας το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και η Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά

από christina

 

To πατριαρχείο Αλεξανδρείας και οι μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά  είναι τα σημεία αναφοράς για κάθε Ελληνα πολιτικό που επισκέπτεται την Αίγυπτο για το έργο που έχουν επιτελέσει και συνεχίσουν να επιτελούν.Πρόκειται για δύο κέντρα που λειτουργούν ως γέφυρες στις σχέσεις των δύο κρατών.Τη διαπίστωση αυτή έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών κ.Δένδιας στην τελευταία του επίσκεψη στην Αίγυπτο σε άρθρο του στην εφημερίδα Αλ Αχράμ.

«Εδώ και αιώνες Ελλάδα και Αίγυπτος αντικρίζουν η μια την άλλη, με τη Μεσόγειο να αποτελεί γέφυρα ανάμεσά μας – μια γέφυρα φιλίας, κατανόησης, συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών μας. Μέχρι σήμερα, εξάλλου, η ελληνική παρουσία στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο είναι ζωντανή, με τις παροικίες των Ελλήνων ομογενών, αλλά και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και την Ι.Μονή Αγ.Αικατερίνης του Σινά, να συνεισφέρουν πολλαπλά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Αιγύπτου.

Όλα τα ανωτέρω αποτελούν περίτρανη απόδειξη της θρησκευτικής ελευθερίας της Αιγύπτου και την καθιστούν παράδειγμα προς μίμηση» ,ανέφερε μεταξύ των άλλων

Ποια είναι η μονή

Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά (Ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά όπως αποκαλείται επίσημα), είναι κτισμένη στις παρυφές του όρους Σινά, στην ομώνυμη χερσόνησο. Η Μονή αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Σύμφωνα με μαρτυρίες, θεωρείται η παλαιότερη χριστιανική μονή στον κόσμο, παρόλο που και η Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου κοντά στο Κάιρο, θεωρείται ότι κατέχει ανάλογη διάκριση.

Ιστορικά, η παλαιότερη μαρτυρία για ύπαρξη μοναστικής ζωής στη περιοχή είναι του 381-384 μ.Χ. Επί βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού, ανάμεσα στο 527 και 565, ανεγέρθηκε η μονή στο σημείο που βρίσκονταν η «φλεγόμενη βάτος» του Μωυσή. Το μέρος θεωρείται ιερό για χριστιανούς, μουσουλμάνους και Εβραίους.

Ως απάντηση σε αίτημα μοναχών της μονής για προστασία, η μονή έλαβε από τον Μωάμεθ «ιδιόγραφη υποχρέωση» ή Διαθήκη (Αχτναμέ), επικυρωμένη με το αποτύπωμα της ίδιας της παλάμης του, που περιγράφει τα δικαιώματα των χριστιανών που ζουν με τους Μωαμεθανούς.

 

Η βιβλιοθήκη της μονής διατηρεί την δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή χειρογράφων και Κωδίκων της πρωτοχριστιανικής περιόδου, μετά από αυτή του Βατικανού. Ο «Σιναϊτικός κώδικας», που βρίσκονταν αρχικά στη μονή ως τον 19ο αιώνα, τώρα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Στο μοναστήρι βρίσκονται επίσης εικόνες, οι παλαιότερες από τις οποίες είναι του 5ου και του 6ου αιώνα. Κατά αυτή τη περίοδο διετέλεσε ηγούμενος της μονής ο άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης ο λεγόμενος «της Κλίμακος».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ