Αρχική » Η Εκκλησία της Ουκρανίας στηρίζει την Αγιά Σοφιά .Επιστολή στον Ερντογάν

Η Εκκλησία της Ουκρανίας στηρίζει την Αγιά Σοφιά .Επιστολή στον Ερντογάν

από christina

Να μη γίνει τζαμί  ζητά η ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας με επιστολή της προς τον Ερντογάν,μια κίνηση η οποία είναι , προς το παρόν και η μόνη  σοβαρή αντίδραση.

 «Σεβόμαστε την κυριαρχία της Τουρκικής Δημοκρατίας, το δικαίωμα και την αποκλειστική ευθύνη της τουρκικής κυβέρνησης να λαμβάνει αποφάσεις στην επικράτεια του τουρκικού κράτους. Επομένως, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε και να σας ζητήσουμε ταπεινά να ακούσετε τη φωνή μας” αναφέρεται στην επιστολή στην οποία επίσης υπογραμμίζεται:”Η ουδέτερη κατάσταση του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σοφίας είναι το κλειδί για τη φιλία, το σεβασμό και την αμοιβαία κατανόηση όχι μόνο μεταξύ των εθνών μας αλλά και μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πολιτισμών του κόσμου, του Μουσουλμανικού και του Χριστιανικού».

Η επιστολή 

Ανοικτή επιστολή Ουκρανών θρησκευτικών εμπειρογνωμόνων και της κοινωνίας των πολιτώνσχετικά με την τύχη του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σοφίας

Προς τον Εξοχότατοκ. Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΠρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας

Εξοχότατε!

Πρώτα απ’ όλα, επιτρέψτε μας να εκφράσουμε τον βαθύτατο σεβασμό μας σε εσάς και σε όλο τον Τουρκικό λαό. Ο απόηχος από τη συζήτηση στο εσωτερικό της Τουρκίας και από δηλώσεις αξιωματούχων της σχετικά με το καθεστώς του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σοφίας, ενός από τα πιο μεγαλοπρεπή ιερά οικοδομήματα της Τουρκίας και ολόκληρου του κόσμου, έχει φτάσει στη χώρα μας. Παρακολουθούμε με ειλικρινή αγωνία την τύχη ενός από τους σπουδαιότερους Καθεδρικούς Ναούς της Ευρώπης.

Για την Ουκρανία, ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σοφίας είναι ένα από τα κεντρικά ιστορικά σύμβολα. Αυτός ο Ναός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ιστορία και τον πολιτισμό του Ουκρανικού λαού. Ο Μεγάλος Πρίγκιπας Βολοντίμιρ δέχτηκε τον Χριστιανισμό εντυπωσιασμένος από τις διηγήσεις των αγγελιοφόρων του που μαγεύτηκαν από το ανείπωτο κάλλος αυτού του Καθεδρικού Ναού. Για σχεδόν μισή χιλιετία, η Αγία Σοφία ήταν ο κύριος Καθεδρικός Ναός για την Εκκλησία της Ουκρανίας. Σε αυτό ακριβώς το μέρος, γενιές των Μητροπολιτών μας έλαβαν τις χειροτονίες τους. Αυτός ο ίδιος Ναός χρησίμευσε ως πρότυπο για τον πιο ιερό Καθεδρικό Ναό μας, την Αγία Σοφία του Κιέβου. Ήταν το πρότυπο των αμέτρητων εκκλησιών – καθώς και αμέτρητα τζαμιά. Υπήρξε το πρότυπο αναρίθμητων ναών, καθώς και αμέτρητων τζαμιών.

Η Αγία Σοφία ήταν ο μεγαλύτερος και κύριος χριστιανικός Καθεδρικός Ναός για μία σχεδόν χιλιετηρίδα. Μετά το 1453 έγινε ένα από τα κύρια αξιοθέατα της Τουρκικής Ισταμπούλ και παραμένει έτσι μέχρι σήμερα. Ενσαρκώνει το πνεύμα και τη φιλοσοφία αυτού του τόπου. Καθώς η Κωνσταντινούπολη ενώνει την Ευρώπη με την Ασία, όντας η γέφυρα μεταξύ των κόσμων, η Αγία Σοφία ενώνει τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους, ως το ιερό μέρος των δύο μεγαλύτερων θρησκειών του κόσμου.

Πιστεύουμε ότι η απόφαση να μετατραπεί σε μουσείο ήταν σοφή και στρατηγική. Δεν είναι απλώς σύμβολο ενός πολιτισμού, παρά αυτά που λένε ορισμένοι σχολιαστές, δεν είναι ένα σύμβολο της Ανατολής ή της Δύσης – είναι ένα σύμβολο ενότητας, μια ιερή κορυφή, ο τόπος όπου η Ανατολή και η Δύση συναντιούνται με σεβασμό – και μια μεγάλη ευλογία για την Τουρκία.

Οι νέες προκλήσεις του σήμερα, είτε είναι γεωπολιτικές, πολιτιστικές, οικολογικές ή κοινωνικές, κάνουν τη ζωή όλο και πιο περίπλοκη για κάθε έθνος. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες χρειαζόμαστε ενότητα και σοφία, χρειαζόμαστε συντονισμό και αμοιβαία υποστήριξη όλων των μεγάλων εθνών – και η Τουρκία είναι αναμφίβολα ανάμεσά τους.

Υπό την ηγεσία σας, η Τουρκία ξεκίνησε ένα λαμπρό δρόμο ενός ισχυρού περιφερειακού ηγέτη που ανέλαβε την ευθύνη για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη δικαιοσύνη σε μια από τις πιο περίπλοκες και σημαντικές περιοχές του κόσμου. Η Τουρκική Δημοκρατία είναι – και ήταν πάντα – μια χώρα όπου όλες οι παραδόσεις αυτής της μεγάλης χώρας διατηρήθηκαν με μεγάλη εκτίμηση και με μεγάλη προσοχή. Η Τουρκία διαφύλαξε προϊστορικά, αρχαία, μεσαιωνικά και μοντέρνα στοιχεία της μουσουλμανικής, της χριστιανικής, ακόμη και της ειδωλολατρικής κληρονομιάς.

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ένωσε πολλά έθνη και λαούς, Μουσουλμάνους, Χριστιανούς και Εβραίους. Από τη Μεσοποταμία μέχρι το Μαρόκο και από την Αυστρία έως την Αιθιοπία, ήταν ανοικτή και φιλόξενη σε διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις από την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη, που την έκαναν ισχυρή και της επέτρεψαν να θριαμβεύσει εναντίον πολλών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στενόμυαλων φανατικών, των οποίων οι διάδοχοι προσπαθούν να αντιταχθούν στην Τουρκία ακόμη και σήμερα.

Αυτή η κληρονομιά της ανοικτότητας και της πολυπολιτισμικότητας είναι ο μεγάλος θησαυρός της Τουρκίας. Όχι μόνο προσελκύει τουρίστες, αλλά δημιουργεί τη φήμη ενός μεγάλου και φιλόξενου κράτους που σέβεται το παρελθόν του και δημιουργεί ένα επιτυχημένο παρόν και μέλλον. Η συνεργασία και η αμοιβαία ανοικτότητα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για ταχεία ανάπτυξη.

Η Ουκρανία είναι επίσης μια χώρα με πολλούς πολιτισμούς και μια χώρα όπου συναντιούνται διαφορετικές παραδόσεις. Εδώ γεννήθηκε το μεγάλο μουσουλμανικό έθνος των Τατάρων της Κριμαίας, που δεν είναι άγνωστοι στον Τουρκικό λαό. Σε αντίθεση με τον επιθετικό γείτονά μας που προσάρτησε ύπουλα την Κριμαία, η Ουκρανία ποτέ δεν έκανε διακρίσεις εναντίον του Ισλάμ ή των Τουρκικών φύλων, δεν εμπόδισε ποτέ την ανάπτυξή τους και πάντα προσπαθούσε – και προσπαθεί – να είναι μια άνετη πατρίδα για εκατομμύρια Ουκρανούς Μουσουλμάνους. Η Ουκρανία υποστηρίζει τη μελέτη του Ισλάμ και της ιστορίας των Τουρκικών φύλων, χτίζει τζαμιά και αναβιώνει τις αρχαίες μουσουλμανικές παραδόσεις των λαών της.

Η ανοικτότητα για τους Μουσουλμάνους στην πατρίδα μας, μας δίνει την ελπίδα ότι οι μουσουλμανικές χώρες θα είναι επίσης ανοικτές για τους Χριστιανούς. Οι καιροί των πολέμων μεταξύ του Χριστιανικού και του Μουσουλμανικού κόσμου ανήκουν στο μακρυνό παρελθόν και τώρα και οι δύο αγωνίζονται ενάντια στον υλισμό και τον αθεϊσμό. Ο σύγχρονος θρησκευτικός κόσμος χτίζεται όχι στη βάση του ανταγωνισμού αλλά στη βάση της αμοιβαίας βοήθειας. Εμείς, οι απόγονοι του Αβραάμ, του Ισαάκ και του Ισμαήλ, πρέπει να συνεργαστούμε για την ειρήνη, την ευημερία και την ενότητα, σύμφωνα με τις εντολές του Παντοδύναμου.

Αυτό το πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης είναι ύψιστης σημασίας για εμάς, τις δύο μεγάλες χώρες της περιοχής του Εύξεινου Πόντου και δύο μεγάλες πύλες της Ευρώπης. Είναι αναμφίβολα κοινό μας εθνικό συμφέρον.

Σεβόμαστε την κυριαρχία της Τουρκικής Δημοκρατίας, το δικαίωμα και την αποκλειστική ευθύνη της τουρκικής κυβέρνησης να λαμβάνει αποφάσεις στην επικράτεια του τουρκικού κράτους. Επομένως, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε και να σας ζητήσουμε ταπεινά να ακούσετε τη φωνή μας. Η ουδέτερη κατάσταση του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σοφίας είναι το κλειδί για τη φιλία, το σεβασμό και την αμοιβαία κατανόηση όχι μόνο μεταξύ των εθνών μας αλλά και μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πολιτισμών του κόσμου, του Μουσουλμανικού και του Χριστιανικού.

Είθε ο Παντοδύναμος να σας καθοδηγεί και να σας βοηθά στις ευγενείς και σοφές αποφάσεις σας.
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ