Eνω πλησιάζουμε προς τις 2 Ιουλίου όπου το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφασίζει για την τύχη της Αγιά Σοφιάς το θέμα συζητήθηκε και στο κοινοβούλιο της Βουλγαρίας η κυβέρνηση της οποίας αναμένεται… να αντιδράσει σε περίπτωση που επιληφθεί η UNESCO .
Η συζήτηση άνοιξε όταν ένας βουλευτής ζήτησε να μάθει πως σχεδιάζει να αντιδράσει η κυβέρνηση της Βουλγαρίας στην περίπτωση της αλλαγής καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς. Στον βουλευτή Ιβο Χρίστοφ απάντησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τομισλαφ Ντόντσεφ ο οποίος ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός:
«Ο Σύλλογος Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος κατέθεσε αίτημα στο Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας να διερευνήσει εάν η υπογραφή του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στο διάταγμα του 1934 για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε μουσείο είναι γνήσια ή ψευδής. Αυτό δεν είναι το πρώτο αίτημα. Τέτοιου είδους αιτήματα έχουν υποβληθεί αρκετές φορές μέχρι τώρα. Μέχρι στιγμής, όλα έχουν απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Υποθετικά, εάν το καθεστώς του πολιτιστικού μνημείου επανεξεταστεί, τότε αυτό το ζήτημα θα συζητηθεί σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκοσμίας Κληρονομιάς της UNESCO. Μόνο μετά από αυτό, η Βουλγαρική πλευρά θα έχει λόγους αντίδρασης».
Στο μεταξύ στο πλαίσιο της άσκησης πίεσης προς το Δικαστήριο στην Τουρκία και δημιουργία εντυπώσεων στους φανατικούς κύκλους της Αγκυρας , κυκλοφορούν διάφορα. Άλλοι λένε οτι στην Αγιά Σοφιά θα δημιουργηθούν πολλοί χώροι προσευχής και άλλοι οτι δεν θα χαθεί ολοκληρωτικά το καθεστώς του μουσείου.Η λογική λέει οτι οι Τούρκοι δεν θα προχωρήσουν σε αποφάσεις που θα προκαλέσουν την διεθνή κοινή γνώμη.Ο ίδιος ο Ερντογάν θα κληθεί να αποφασίσει το μέλλον του ναού και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως πέρα από τις διεθνείς αντιδράσεις θα υπάρχουν και οικονομικές επιπτώσεις .