Αρχική » Στη σκήτη του Αγίου Ανδρέα στο Όρος, ο Πατρών Χρυσόστομος

Στη σκήτη του Αγίου Ανδρέα στο Όρος, ο Πατρών Χρυσόστομος

από kivotos

Στό Άγιο Όρος μετέβη ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, προκειμένου να παραστεί στην Ιερά Πανήγυρη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα, (με το παλαιό ημερολόγιο 12-13 Δεκεμβρίου), στό Σεράϊ, στη Βατοπαιδινή Σκήτη τού Αποστόλου, πού ευρίσκεται στις Καρυές τού Αγίου Όρους.

Ο Σεβασμιώτατος μετέβη εκεί κατόπιν προσκλήσεως τού Δικαιου της Σκήτης και βεβαίως κατόπιν αδείας του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Τόν Σεβασμιώτατο συνόδευσαν στό περιβόλι της Παναγίας, ο Αρχιμ. Αμβρόσιος Γκουρβέλος και ο Διάκονος Ιερόθεος Ανδρουτσόπουλος.

Μετά την υποδοχή πού έγινε στα πρόπυλα της Μονής και το Μοναστηριακό κέρασμα άρχισαν οι λαμπρές ακολουθίες , στον ναό τού Αγίου Ανδρέου της Σκήτεως, με την συμμετοχή πλήθους πιστών (περί τούς 800) και με την κατανυκτική ψαλμωδία των Αγιορειτών Πατέρων από την Μονή Βατοπαιδίου και την Μονή Γρηγορίου και άλλες Μονές και κελία τού Αγίου Όρους.

Ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε α) κατά την διάρκεια της Λιτης, β) κατά την Θεία Λειτουργία όπου τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία τού Διακόνου και Μοναχού της Σκήτεως Ιωσήφ, γ) στην τράπεζα μετά την ολονύκτια κατανυκτική αγρυπνία και  δ) στη τράπεζα μετά τον Εσπερινό και τά κτητορικά μνημόσυνα, τόοεσπέρας της 13ης Δεκεμβρίου- 30 Νοεμβρίου.

Στις ομιλίες του ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη α) στη σημασία της παρουσίας και της προσφοράς τού Αγίου Όρους στη ζωή της Εκκλησίας και τού κόσμου γενικότερα.

Β) Στό πνεύμα πού επικρατεί σήμερα στον κόσμο και στην εκκοσμίκευση η οποία ως μιά γενικευμένη λαίλαπα έρχεται να παρασύρει  παραδόσεις αιώνων και ακατάλυτες αξίες.

Γ) Στην ανάπαυση και πνευματική αναψυχή πού ευρίσκουν οι άνθρωποι σήμερα, καταφεύγοντας στην αγάπη, την στοργή και τίς νουθεσίες των Αγιορειτών Πατέρων.

Δ) Στον θρησκευτικό συγκρητισμό και στό πνεύμα της αθεΐας πού αγωνίζονται εναντίον της αγίας ημών πίστεως και αποκεκαλυμμένης από τον Θεό αλήθειας.

 

 

 

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ