Χαρμόσυνα ήχησαν σήμερα  οι καμπάνες όλων των Ιερών Ναών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, για την αγιοκατάταξη του μακαριστού Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κυρού Καλλινίκου (1919-1984), ο οποίος καταγόταν από τα Σιταράλωνα Τριχωνίδας (που ανήκουν στην αυτή Ιερά Μητρόπολη), όπου και εργάσθηκε πνευματικά.

Το δελτίο Τύπου και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας επιβεβαιώνει το γεγονός και αναφέρει τα εξής:

«Στην απόφαση αυτή της αγιοκατατάξεως προχώρησε, χτες 23 Ιουνίου 2020, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Κατά την χθεσινή επίσημη ανακοίνωσή του, αναφέρει τα εξής: «Συνήλθεν εν τω εν Σαμπεζύ Γενεύης Ορθοδόξω Κέντρω του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σήμερον, 23ην Ιουνίου, υπό την προεδρίαν της Α. Θ. Παναγιότητος, η Αγία καί Ιερά Σύνοδος εις την τακτικήν αυτής συνεδρίαν μηνός Ιουνίου. Κατά τήν συνεδρίαν ταύτην: α) απεφασίσθη, επί τη βάσει εκθέσεως της Κανονικής Επιτροπής, η αγιοκατάταξις του μακαριστού Μητροπολίτου Εδέσσης και Πέλλης κυρού Καλλινίκου, της μνήμης αυτού μελλούσης εορτάζεσθαι τη 8η Αυγούστου».

 

 

Ο Άγιος Καλλίνικος, (Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας – κατά κόσμον Δημήτριος Πούλος), γεννήθηκε στα Σιταράλωνα Τριχωνίδος στις 26 Ιανουαρίου 1919. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Θέρμου, ενώ εισήχθη και αρίστευσε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέχρι το 1946, εργάσθηκε ως Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, πλησίον του μακαριστού Μητροπολίτου Ιεροθέου, έχοντας και τα καθήκοντα του λαϊκού Ιεροκήρυκος. Εκάρη μοναχός και έλαβε το όνομα Καλλίνικος, στις 23 Νοεμβρίου 1957, στην Ιερά Μονή Μυρτιάς Τριχωνίδος, ενώ την επομένη χειροτονήθηκε Διάκονος, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ι. Π. Μεσολογγίου, από τον κατά σάρκα αδελφό του αείμνηστο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος Κωνσταντίνο. Την 1η Δεκεμβρίου του ιδίου έτους χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και προχειρίσθηκε Αρχιμανδρίτης. Διηκόνησε ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, μέχρι την 24η Ιουνίου 1967 που εξελέγη Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, μετά από 25 έτη πνευματικής διακονίας στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Εκοιμήθη πάμφτωχος, στις 8 Αυγούστου του 1984, αφού ήδη είχε δείξει εν ζωή σημεία αγιότητος». Άγιος!