Αγία Σοφία: Θλίψη εκφράζει ο Πατριάρχης για τα σχέδια Ερντογάν

Θλίψη και συγκλονισμό εκφράζει σε δηλώσεις του προς την αμερικανική εφημερίδα Washington Post ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στα σχέδια του Ερντογάν για μετατροπή της  Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Τι μπορώ να πω ως Χριστιανός κληρικός και Ελληνας  Πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη; Αντί να μας ενώνει, ένα σύμβολο 1.500 ετών μας χωρίζει. Είμαι θλιμμένος και συγκλονισμένος» αναφέρει.

Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι η πρόσφατη κίνηση του Ερντογάν υποκινείται κυρίως από την λαϊκιστική  επιθυμία του να παγιώσει στις τάξεις του τους συντηρητικούς Μουσουλμάνους.

Προσθέτει, όμως, ότι αυτό που είναι ιδιαιτέρως προβληματικό για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι η τοξική ρητορική περί κατάκτησης κλπ, που απηχεί αιώνες θρησκευτικού ανταγωνισμού στο συγκεκριμένο σημείο του πλανήτη.

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στην πρόσφατη φιέστα που έστησε ο Ερντογάν έξω από την Αγία Σοφία και πραγματοποιεί μία ιστορική αναδρομή στην φθίνουσα παρουσία του ελληνισμού στην Πόλη.

 

«Όλα αυτά καθιστούν στενόχωρο το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, μία μάχη ενάντια στον χρόνο. Με μια χούφτα Ελληνες να έχουν απομείνει στην Τουρκία, πόσο καιρό μπορούν να επιβιώσουν οι άδειες εκκλησίες», διερωτάται ο συντάκτης του άρθρου.

«Ο Πατριάρχης πιστεύει για πάντα: ‘Επιβιώσαμε για 17 αιώνες. Και θα μείνουμε για πάντα εφόσον ο Θεός το επιθυμεί’»,  δηλώνει στην αμερικανική εφημερίδα.

Στο μεταξύ όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι οι οποίοι ζητούν την μετατροπή του ναού σε τζαμί.Υπάρχουν  και κάποιοι  μετριοπαθείς οι οποίοι δηλώνουν οτι θα είναι ικανοποιημένοι εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας  της Τουρκίας  που συνεδριάζει στις 2 Ιουλίου  αναζητήσει ρη χρυσή τομή.Δηλαδή, όπως λένε η Αγιά Σοφιά να λειτουργεί ως τζαμί κάθε Παρασκευή και τις υπόλοιπες μέρες ως μουσείο  για να μην υπάρχει απώλεια εσόδων.