"Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος να πάρει τις αποφάσεις του, εάν κάποιος θέλει να αποτεφρωθεί είναι δικαίωμά του αλλά αυτομάτως θέτει τον εαυτό του εκτός Εκκλησίας" διότι, όπως εξήγησε, "η Εκκλησία τιμά και σέβεται τον άνθρωπο, όχι μόνο ως προς το πνεύμα αλλά και ως προς το σώμα", τη δήλωση αυτή έκανε ο μητροπολίτης Λαγκαδά κ.Ιωάννης σε συνέντευξη που  παραχώσησε στο Focus

Δέκα άτομα το μήνα  αποτεφρώνονται από τον περασμένο Σεπτέμβριο  στη χώρα μας. Στο αποτεφρωτήριο στη Ριτσώνα συνολικά 980 άτομα έχουν επιλέξει την καύση , ένας αριθμός που μάλλον δεν δικαιώνει  όλους εκείνους που είχαν προβάλει την καύση ως κοινωνική ανάγκη.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης κ. Αντώνη Αλακιώτη , σε συνεντευξή του στο protothema.gr τόνισε πως ο αριθμός αυτός δεν είναι καθόλου ικανοποιητικός υποστηρίζοντας πως πολλοί συγγενείς ς δεν σέβονται την τελευταία επιθυμία του ανθρώπου τους να αποτεφρωθεί και αντί να τον πάνε στη Ριτσώνα προτιμούν την ταφή. «Έχουμε πολλά τηλεφωνήματα από ανθρώπους που ενώ θέλουν να αποτεφρωθούν φοβούνται ότι οι συγγενείς τους δεν θα τους εκτελέσουν την τελευταία τους επιθυμία.

Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο όσοι προτιμούν την καύση  μπορούν να κάνουν μια συμβολαιογραφική πράξη να βρουν δυο άτομα από το φιλικό τους ή και το συγγενικό περιβάλλον που να τους εμπιστεύονται πάρα πολύ και να γνωρίζουν ότι θα εκτελέσουν την τελευταία τους επιθυμία.
 

Με αυτό τη συμβολαιογραφική πράξη θα αποτεφρωθούν ανέξαρτητα εάν οι συγγενείς έχουν αντιρρήσεις και ανεξάρτητα τον βαθμό συγγένειας που θα έχουν με τον νεκρό».
Σύμφωνα με τον κ.Αλακιώτη  το αποτεφρωτήριο για να είναι βιώσιμο χρειάζεται 1.100 με 1.200 αποτεφρώσεις το χρόνο.

Από τα 980 άτομα που έχουν μέχρι στιγμής αποτεφρωθεί οι περισσότεροι είναι άνδρες. Το πρώτο άτομο που αποτεφρώθηκε ήταν γυναίκα, ενώ στη συνέχεια αν και πίστευε ότι οι γυναίκες θα είχαν τα πρωτεία τελικά το ποσοστό των ανδρών είναι μεγαλύτερο.
 

 

Η απαγωγή  της 10χρονης  

Aναφερόμενος στην υπόθεση της  της αρπαγής της 10χρονης από την περιοχή της Τούμπας.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή "FΟCUS στη 1" με τον Στέφανο Δαμιανίδη, μίλησε για "αποχριστιανοποίηση της κοινωνίας" και σημείωσε ότι "στα θέματα που έχουν σχέση με την αγωγή των παιδιών μας εισάγονται μέθοδοι που παιδαγωγικά έχουν πολλά κενά".

Ο Μητροπολίτης τόνισε ότι "με τις απύθμενες πλέον περιπτώσεις εγκληματικότητας εις βάρος των παιδιών, οικοδομείται ένα ζοφερό αύριο".

Εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός ανάμεσα σε όλους τους φορείς να στηριχθεί η οικογένεια και οι δομές του οικογενειακού βίου ενώ απήυθυνε μήνυμα αγωνίας προς τους γονείς.

"Να μην αφήνουν τα παιδιά από τα μάτια τους, να είναι κοντά τους και να παρακολουθούν όλες τις λεπτομέρειες" είπε.

Επισήμανε δε, ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος ελλοχεύει "μέσα στις διαδικτυακές επικοινωνίες των παιδιών" καθώς όπως ανέφερε "υπάρχουν ειδικές γραμμές που οδηγούν τα παιδιά αυτοβούλως σε παγιδεύσεις και σε κυκλώματα που τα εκμεταλλεύονται".