Αρχική » Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας: «Τα ναρκωτικά είναι δρόμος με επιστροφή. Μπορείτε να απαλλαγείτε»

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας: «Τα ναρκωτικά είναι δρόμος με επιστροφή. Μπορείτε να απαλλαγείτε»

από christina

 

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών αποτελεί μια ευκαιρία να αναλογιστούμε την έκταση, την οποία έχει λάβει η σύγχρονη αυτή μάστιγα που ταλανίζει την ανθρωπότητα και κυρίως τους νέους ανθρώπους και, ταυτοχρόνως, να συνειδητοποιήσουμε την επιτακτική πλέον ανάγκη για συλλογική και συντεταγμένη δράση, σε όλα τα επίπεδα, με σκοπό όχι μόνο να θεραπεύσουμε το υφιστάμενο πρόβλημα, αλλά πρωτίστως να καταπολεμήσουμε τις αιτίες που παρασύρουν, κατά βάση τη νεολαία μας, στα αδιέξοδα μονοπάτια των εξαρτησιογόνων ουσιών.

Για τον τομέα της θεραπείας, είναι γνωστό ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας έχει δρομολογήσει την ίδρυση και λειτουργία δύο Κέντρων Απεξάρτησης, στη Μελβούρνη και στο Σύδνεϋ, για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια που αποσκοπεί στη συντομότερη δυνατή έναρξη της θεάρεστης αποστολής τους.

Ήδη στη Μελβούρνη έχει αρχίσει στις εγκαταστάσεις του «Άξιον εστί» το πρόγραμμα «Morning Star-Spiritual, Therapeutic, Addiction Recovery Program», θεραπευτικής και πνευματικής υποστήριξης και συμπαράστασης αυτών που έχουν περάσει από την απεξάρτηση και αντιμετωπίζουν τη μεγάλη δυσκολία της επιστροφής τους σε ναρκωτικές ουσίες. 

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, με αφορμή την σημερινή ημέρα, δήλωσε: «Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω εγκάρδιες ευχαριστίες προς όλους όσοι έσπευσαν να παράσχουν την πολύτιμη στήριξή τους στο εν λόγω εγχείρημα και κυρίως στον κ. Νικόλαο Ανδριανάκο, μεγάλο ευεργέτη για το Κέντρο Απεξάρτησης που ετοιμάζουμε στη Μελβούρνη, καθώς και στον π. Άγγελο Αλιφιεράκη, που έχει αναλάβει την προώθηση του αντίστοιχου Κέντρου στο Σύδνεϋ.

Σε όλους αυτούς που κάνουν ήδη χρήση ναρκωτικών ουσιών απευθύνω μια παράκληση: Να προσπαθήσουν να δουν τη θετική πλευρά της ζωής και να ζητήσουν βοήθεια από την Εκκλησία ή από οποιονδήποτε άλλο φορέα, ώστε να απεξαρτητοποιηθούν».

«ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΤΕ», επεσήμανε εμφατικά ο Αρχιεπίσκοπος. 

Ωστόσο, προτεραιότητα και στόχος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας είναι να δίδεται βαρύτητα στον τομέα της πρόληψης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, και να επιδιώκεται από όλους μας να φέρνουμε όσο γίνεται πιο κοντά την ημέρα που οι παραπάνω οργανισμοί και κάθε αντίστοιχη δομή απεξάρτησης θα έχουν απωλέσει τον ρόλο και τον προορισμό τους.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, κρίσιμη συμβολή μπορούμε να έχουμε όλοι μας ανεξαιρέτως. Δίχως να παραβλέπεται ότι οι αιτίες του κοινωνικού αυτού προβλήματος είναι ποικίλες και σύνθετες, εντούτοις πρέπει να εστιάσουμε όλοι μας στον θεσμό της οικογένειας, ο οποίος πανθομολογούμενα αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες προστασίας των νέων από τους κινδύνους που καραδοκούν.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος απευθύνει έκκληση προς τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους κληρικούς και σε κάθε εμπλεκόμενο να εργάζονται θυσιαστικά για να διαφυλάττουν και να ενισχύουν τους δεσμούς αγάπης και ενότητας, τη συνοχή και τη γαλήνη στις οικογένειες, στα σχολεία, στα Κέντρα Νεότητας και στην κοινωνία ευρύτερα, ενώ παράλληλα να μεριμνούν ώστε τα παιδιά και γενικώς οι νέοι να εφοδιάζονται με τις αρχές και με τις αξίες της πίστεώς μας.

Συγκεκριμένα, ο Σεβασμιώτατος δήλωσε: «Διαβεβαιώνω υπεύθυνα ότι ένας νέος που έχει ανακαλύψει την αλήθεια στο πρόσωπο του Κυρίου μας, δεν πρόκειται να αναζητήσει ψεύτικους “παραδείσους”.

Ένας νέος που έχει κατευθύνει τα βήματά του στην Εκκλησία και έχει ως πρότυπο στη ζωή του τον Χριστό, δεν πρόκειται να στραφεί σε απατηλούς κόσμους που του υπόσχονται τα ναρκωτικά». 

Τέλος, με αφορμή τη σημερινή ημέρα, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι χρέος όλων μας, ακολουθώντας τις επιταγές της χριστιανικής διδασκαλίας, είναι να στεκόμαστε στο πλευρό των ανθρώπων που βιώνουν τις ολέθριες επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών.

Σε μια περίοδο που η δοκιμασία της πανδημίας του κορωνοϊού μάς υπαγορεύει να διατηρούμε μεγαλύτερες μεταξύ μας αποστάσεις, η σημερινή ημέρα μάς προκαλεί να κάνουμε την υπέρβαση, να απλώσουμε ανεπιφύλακτα το χέρι μας στον πλησίον που δοκιμάζεται, και να ρίξουμε τα τείχη των προκαταλήψεων και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Μην έχοντας να φοβηθούμε τίποτα απολύτως στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά, τουναντίον, φιλοδοξώντας να λειτουργήσουμε ο καθένας μας σαν κρίκος σε μια αλυσίδα ζωής που υπόσχεται διέξοδο από τον εφιάλτη των ναρκωτικών, πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι.

Σε αυτήν την πολύτιμη αλυσίδα είμαστε απαραίτητοι όλοι, σήμερα και κάθε μέρα, και όλες τις ημέρες του χρόνου. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ