Η Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης για την Αγία Σοφία με ανακοινωσή της εκφάζει την ένονη διαφωνία  τηςτα σχέδια των Τούρκων να μετατρέψουν την Αγιά Σοφιά σε τζαμί και εκφράζουν την πλη΄ρη υποστηριξή τους στον Οικουμενικό πτριάρχη κ.Βερθολομαίο τον οποίο αποκαλούν πατριάρχη του Γένους.

Στην ανακοίκωση που εξέδωσαν αναφέρουν :

Η Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης, η οποία εκπροσωπεί τους κληρικούς όλης της Κρήτης, διαμαρτύρεται εντόνως για την πρόθεση την οποία εκφράζει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Τουρκική κυβέρνηση, για την μετατροπή του Ι. Ναού της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ σαν Ορθόδοξος Ναός μα και σαν μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τόπος αναφοράς όλου του ορθόδοξου κόσμου, πρέπει να ενώνει τους λαούς και όχι να τους χωρίζει.

Ενώνουμε τη φωνή μας, με τις φωνές όλων των Ορθοδόξων ανά τον κόσμο και όχι μόνο χριστιανών και κάνουμε την ευχή να μην προχωρήσει τελικά η Τουρκία και σε αυτή την απειλή της.

Παράλληλα όλοι οι κληρικοί της Κρήτης εκφράζουμε την ολόθερμη υιϊκή συμπαράστασή μας προς το οικουμενικό μας Πατριαρχείο και προσωπικά στον Οικουμενικό Πατριάρχη του Γένους μας.