Την έντονη αντιθεσή του στις προθέσεις των Τούρκων να μετατρέψουν την Αγιά Σοφιά σε τζαμί και εκφράζουν την πλήρη  υποστηριξή τους στον Οικουμενικό πτριάρχη κ.Βερθολομαίο τον οποίο αποκαλούν πατριάρχη του Γένους.

Στην ανακοίκωση που εξέδωσαν αναφέρουν :

Η Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης, η οποία εκπροσωπεί τους κληρικούς όλης της Κρήτης, διαμαρτύρεται εντόνως για την πρόθεση την οποία εκφράζει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Τουρκική κυβέρνηση, για την μετατροπή του Ι. Ναού της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ σαν Ορθόδοξος Ναός μα και σαν μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τόπος αναφοράς όλου του ορθόδοξου κόσμου, πρέπει να ενώνει τους λαούς και όχι να τους χωρίζει.

Ενώνουμε τη φωνή μας, με τις φωνές όλων των Ορθοδόξων ανά τον κόσμο και όχι μόνο χριστιανών και κάνουμε την ευχή να μην προχωρήσει τελικά η Τουρκία και σε αυτή την απειλή της.

Παράλληλα όλοι οι κληρικοί της Κρήτης εκφράζουμε την ολόθερμη υιϊκή συμπαράστασή μας προς το οικουμενικό μας Πατριαρχείο και προσωπικά στον Οικουμενικό Πατριάρχη του Γένους μας

Aνακοίνωση για  το θέμα εξέδωσε και το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού .Το ΙΕΘΠ δεν είναι δυνατόν να σιωπήσει στην επιχειρούμενη από την ηγεσία της Τουρκίας μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η Αγία Σοφία, θαύμα του οικουμενικού πολιτισμού και της αρχιτεκτονικής, χτίστηκε ως χριστιανικός ναός, και μόνο.

«Κρίμασιν οις Κύριος οίδε» κατελήφθη με την άλωση της Πόλεως από τους Οθωμανούς το 1453, επί Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 μετατράπηκε σε μουσείο για λόγους διεθνούς πολιτικής και το 1985, επιπλέον, εντάχθηκε στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Τυχόν μετατροπή της τζαμί θα εγείρει όλο τον πολιτισμένο κόσμο εναντίον της Τουρκίας, η οποία θα δεχθεί βαρύτατες κατηγορίες, γιατί, αρχομένου του 21ου αιώνος, δεν σέβεται την πολιτιστική ουδετερότητα και πολλαπλότητα και θυσιάζει τα πάντα στο βωμό του θρησκευτικού φανατισμού.

Ως εάν τα ιστορικά και περικαλλή, μοναδικής αρχιτεκτονικής και παγκοσμίου κληρονομιάς σεβάσμια οθωμανικά τεμένη να είναι ουτιδανούς αξίας έναντι της Αγίας Σοφίας, εις δόξαν του inferiority complex.

Επιπλέον θα επιδεινώσει τις σχέσεις της Τουρκίας με τα χριστιανικά κράτη και πρωτίστως με την ΕΕ και δη και την Ελλάδα, στα πλαίσια τις επιδιωκωμένης πολιτικής καλής γειτονίας.

Το ίδρυμα συμμερίζεται τη θλίψη και την αγωνία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ο οποίος με πόνο ψυχής δήλωσε «..αντί μία κληρονομιά 1500 χρόνων να μας ενώνει, μας διαιρεί», όπως και την επί του θέματος στάση της Unesco.

Ευχόμεθα να πρυτανεύσει η σύνεση, η πολιτική ωριμότητα και ο σεβασμός στις οικουμενικές πολιτιστικές αξίες και στον θρησκευτικό πλουραλισμό.