Αρχική » Προβληματισμένοι και οι Τούρκοι με την Αγιά Σοφιά;

Προβληματισμένοι και οι Τούρκοι με την Αγιά Σοφιά;

από christina

Υποτονικό εμφανίζεται το θέμα της Αγιά Σοφιάς τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία. ΟΙ επίσημοι δεν έχουν προβεί σε προκλητικές δηλώσεις , ενώ και οι απλοί πολίτες δεν ανταποκρίνονται στην προσπάθεια να συγκεντρωθούν υπογραφές για την μετατροπή του ναού σε τζαμί. Μέχρι στιγμής φαίνεται πως έχουν συγκεντρωθεί περίπου 20.000 υπογραφές με αίτημα την μετατροπή της σε τζαμί  σε 55 πόλεις της γείτονος. Όπως έγινε γνωστό η συζήτηση στο Συμβούλιο της Τουρκία θα γίνει κανονικά ενώ η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί  τις επόμενες μέρες.

Το μεγάλο πρόβλημα για την τουρκική κυβέρνηση είναι το πώς δεν θα προκαλέσει την διεθνή κοινή γνώμη  και πως δεν θα χαθεί ο μουσειακός χαρακτήρας της Αγιά Σοφιάς που προσφέρει σημαντικά έσοδα.

Ανεξάρτητα από αυτά , πλέον το θέμα έχει περάσει στον διεθνή παράγοντα καθώς η μετατροπή σε τζαμί δεν μπορεί να είναι διμερές.

Η Ελληνική πλευρά  με παρεμβάσεις των υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού ,αλλά και της Εκκλησίας οτι ήταν να κάνει το  έκανε. Από το εξωτερικό  παρεμβάσεις έχουν γίνει από την Αμερικάνικη κυβέρνηση  όχι όμως σε υψηλό επίπεδο όμως και από την Ε.Ε.Ενώ , προς το παρόν, δεν έχουν γίνει δηλώσεις από την Ρωσία.

Στο πλαίσιο αυτό μένουν οι συνεχείς προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου  για να αποτρέψει την μετατροπή σε τζαμί.

 «Τι μπορώ να πω ως χριστιανός κληρικός και Έλληνας Πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη; Αντί να μας ενώνει μια κληρονομιά 1.500 ετών μας χωρίζει. Είμαι λυπημένος και συγκλονισμένος» δήλωσε πρόσφατα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μιλώντας στη Washington Post.

Τέσσερα χρόνια πριν ο κ. Βαρθολομαίος με επιστολή του  προς την τουρκική κυβέρνηση υ ανέφερε ότι το γεγονός της μετατροπής –τότε– σε ενεργά τεμένη αλληλοδιαδόχως, κατά μία αξιοπρόσεκτη σύμπτωση, ιστορικών ναών που φέρουν το όνομα Αγία Σοφία στη Βιζύη, Νίκαια, Τραπεζούντα και Αίνο, οι οποίοι λειτουργούσαν επί μακρόν ως μουσεία, έγινε η αιτία να δημιουργηθούν στον χριστιανικό κόσμο ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της Αγία Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως.

Και στις αρχές του 2014 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας στο Φανάρι, επαναδιατύπωσε τη θέση ότι: «Αν η Αγία Σοφία πρόκειται να γίνει και πάλι χώρος λατρείας, θα πρέπει να λειτουργήσει ως εκκλησία, διότι γι’ αυτό κτίσθηκε». Μάλιστα, και τότε είχε ξεκινήσει μία αντίστοιχη συζήτηση περί της μετατροπής της σε τέμενος.

Σε δηλώσεις  του στην DW επισημαίνοντας: «Στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη πιστεύω ότι δεν θα γίνει τελικά η μετατροπή σε τέμενος, αλλά θα επικρατήσει η λογική και το πραγματικό συμφέρον της Τουρκίας, που είναι να διατηρηθεί ως μουσείο. Το είπα δημοσίως, σε δηλώσεις μου, σε συνεντεύξεις μου. Το είπα και στην κ. πρόεδρο της UNESCO διότι η Αγία Σοφία είναι υπό την προστασία του διεθνούς οργανισμού. Η Αγία Σοφία είναι σήμερα μουσείο ανοικτό σε όλο τον κόσμο. Και πράγματι έρχονται εκατοντάδες, χιλιάδες κάθε μέρα. Και η Τουρκία έχει και ένα μεγάλο έσοδο από το εισιτήριο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ