Αρχική » Η ΜΙΤ παρακολουθεί τους Ελληνες προσκυνητές της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα

Η ΜΙΤ παρακολουθεί τους Ελληνες προσκυνητές της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα

από christina

Ενώ μένει να αποφασιστεί εάν θα μπορέσουν  Έλληνες προσκυνητές να επισκεφτούν  την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα τον Αύγουστο  έρχονται στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) παρακολουθούσαν τις εκδηλώσεις λατρείας. Όσοι έχουν επισκεφτεί την Τουρκία γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι τα γκρουπ παρακολουθούνται και κυρίως αυτά που ενδιαφέρονται για ναούς και ανάλογα μνημεία.

Ειδικά Τραπεζούντα και Σμύρνη οι παρακολουθήσεις είναι κάτι το φυσιολογικό για τους Τούρκους.Ωστόσο , άισθηση προκαλεί το γεγονός ότι το θέμα αυτό ήρθε στην δημοσιότητα σε δημοσίευμα  του  nordicmonitor.com.

Την αποκάλυψη για παρακολουθήσεις πιστών ,αλλά κυτίως των ομιλητών και των επικεφαλής των γκρούπ  έγινε από τον Μουχιτίν Ζενίτ, έναν 46χρονο πρώην αξιωματικό της αστυνομίας σε δικαστήριο  που έγινε το 2016.

Σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ακρόασης, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Nordic Monitor, ο αξιωματικός, ο οποίος υπηρετούσε στην Τραπεζούντα, παραδέχθηκε ότι μία από τις εντολές τους ήταν να παρακολουθούν τους Έλληνες που επισκέφθηκαν την συγκεκριμένη περιοχή του Πόντου για τα αξιοθέατα.

«Οι δραστηριότητες στον Πόντο αποτελούν κομμάτι της εντολής μας… για παράδειγμα, τα γκρουπ τουριστών από την Ελλάδα που επισκέπτονται τη Μονή Σουμέλα» δήλωσε ο Ζενίτ, προσθέτοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι αξιωματικοί των υπηρεσιών πληροφοριών παρακολουθούσαν τους Έλληνες επισκέπτες της περιοχής.

Οι Έλληνες του Πόντου ζούσαν στην περιοχή και είχαν ένα αυτόνομο κράτος εκεί μέχρι τον 13ο αιώνα. Παρόλο που έχουν περάσει πολλοί αιώνες και ο αριθμός τους έχει μειωθεί δραματικά, εντούτοις, θεωρούνται εδώ και καιρό ως απειλή για την ασφάλεια της χώρας από διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αποτελεί εξαίρεση.

«Η παραδοχή του Ζενίτ επιβεβαιώνει ότι η αντιελληνική παράνοια τροφοδοτήθηκε συστηματικά και σκόπιμα από το τουρκικό κράτος, το οποίο χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών, ξοδεύοντας σημαντικούς πόρους, για να εντοπίσει και να κατασκοπεύσει τους Έλληνες επισκέπτες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Η αποκάλυψη για το θάνατο καθολικού ιερέα
Το Nordic Monitor είχε αποκαλύψει παλαιότερα ότι η παρακολούθηση από την τουρκική κυβέρνηση των φερόμενων παράνομων επιχειρήσεων για την αναβίωση του ποντιακού στοιχείου στην Τουρκία οδήγησε στη δολοφονία του 61χρονου Αντρέα Σαντόρο, ενός καθολικού ιερέα στην εκκλησία Σάντα Μαρία της Τραπεζούντας. Ένα έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών έδειξε ότι οι τουρκικές αρχές είχαν βάλει στο στόχαστρο τον Ιταλό κληρικό, με την υποψία συμμετοχής του σε δραστηριότητες που θα βοηθούσαν στην αναγέννηση της ποντιακού στοιχείου της περιοχής, προτού δολοφονηθεί από έναν εθνικιστή έφηβο στις 5 Φεβρουαρίου 2006. Η αστυνομία πρόβαλε τις υποψίες ότι ο Σαντόρο ενδέχεται να συμμετείχε σε «αυτονομιστικές δραστηριότητες για να αναβιώσει την πρότερη κατάσταση στον Πόντο» ως λόγο για να λάβει άδεια τηλεφωνικών παρακολουθήσεων το 2006, από τις δικαστικές αρχές της Τουρκίας.

Ο Ζενίτ θεωρείται μια ξεχωριστή περίπτωση. Ήταν ο αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών που χτύπησε συναγερμό σχεδόν ένα χρόνο πριν από τη δολοφονία του Τουρκοαρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, στις 19 Ιανουαρίου 2007. Είχε καταθέσει αναφορά, στις 15 Φεβρουαρίου 2006, ενημερώνοντας τους ανωτέρους του για ένα σχέδιο δολοφονίας για το οποίο έλαβε γνώση από έναν πληροφοριοδότη. Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές αγνοήθηκαν από τις Αρχές στην Κωνσταντινούπολη, όπου κατοικούσε ο Ντινκ, και ο αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών της αστυνομίας Ενγκίν Ντιντς δεν ενήργησε με βάση τα όσα είχε αποκαλύψει ο Ζενίτ, ο οποίος αργότερα μετατέθηκε σε άλλη επαρχία αλλά πήρε προαγωγή το 2013. 

 

 


Πηγή: Pontos news

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ