Η λήκυθος με την ταριχευμένη καρδιά του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη από το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας μεταφέρθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας το Σάββατο 27 Ιουνίου 2020. Η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας κα. Ντίνα Αδαμοπούλου παρέδωσε την λήκυθο.
Το άγημα με τους μπουρλοτιέρηδες να θυμίζουν έντονα την επαναστατική εποχή και τον Δήμαρχο Ύδρας Γιώργο Κουκουδάκη να κρατά τιμητικά τον Σταυρό του Μιαούλη, έφτασε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό, όπου ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Δαρδανός με εμπνευσμένο λόγο παρέλαβε την λήκυθο με όλες τις τιμές και με μεγάλη ευσέβεια.
Τα εκθέματα
Τα εκθέματα του μουσείου απλώνονται σε δύο ορόφους συνθέτοντας ένα πανόραμα της συμβολής των Υδραίων στη νεότερη ελληνική ιστορία: ακρόπρωρα, σημαίες, πυροβόλα και αγχέμαχα όπλα, στολές, κειμήλια από την Επανάσταση, από τους Βαλκανικούς και τους Παγκοσμίους Πολέμους, μεγάλη συλλογή προσωπογραφιών και υδατογραφιών, η Χάρτα του Ρήγα, ξεχωριστό τμήμα με ενθυμήματα του ριψοκίνδυνου ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη που σφράγισε με το γενναίο του φρόνημα τη ναυτική και πολιτική ιστορία του 20ού αιώνα, και, «απάντων τιμιώτερον», η ασημένια λήκυθος με την ταριχευμένη καρδιά του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη.
Το αρχειακό τμήμα του μουσείου αξιοποιεί και παρέχει στους ερευνητές πρόσβαση σε υλικό από πολλές και ποικίλες πηγές. Το αρχείο της Κοινότητας Ύδρας, άλλα κρατικά αρχεία, ιδιωτικά συλλογικά και προσωπικά αρχεία, προσφέρουν έναν θησαυρό τεκμηρίων που αφορούν την υδραίικη και γενικότερα την ελληνική ιστορία, με χρονολογική έκταση από τον 18ο μέχρι τον 20ό αιώνα. Οι μαρτυρίες των πηγών πλαισιώνονται και από την πλούσια Βιβλιοθήκη του μουσείου, που κατέχει πολλά παλαίτυπα και σπάνια βιβλία, και ενημερώνεται συνεχώς, κυρίως στους τομείς ιστορικού και αρχειονομικού ενδιαφέροντος.
Εκδόσεις, εκθέσεις, συνέδρια, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες και θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, ενταγμένες στην κορυφαία διοργάνωση τα με τίτλο “Πολιτιστικό Καλοκαίρι Ύδρας” στοιχειοθετούν τη διαρκή παρουσία του Αρχείου-Μουσείου στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας. Η ξεχωριστή ευαισθησία των ανθρώπων του ΙΑΜΥ απέναντι στην παράδοση της ελληνικής ναυτοσύνης εκδηλώνεται με τη μέριμνα για τη διάσωση παραδοσιακών σκαριών με κύρια αναφορά το παραδοσιακό «πέραμα» ΕΛΕΝΗ Π., οι πολύχρονες προσπάθειες για τη διάσωση του οποίου στοχεύουν στη δημιουργία του πρώτου δημόσιου χαρακτήρα πλωτού ναυτικού μουσείου.