Με  επιστολή προς τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο (ΕΚΚ) εκφράζει την ανησυχία του για την εμμονή της Τουρκίας  να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία .Παράλληλα προτρέπει την καναδική κυβέρνηση:

να καταδικάσει την «εχθρική» αυτή ενέργεια κατά του Χριστιανισμού,
να απαιτήσει από την Τουρκία –ως μέλος της UNESCO– να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της,
να ζητήσει από την UNESCO να λάβει διορθωτικά μέτρα για την προστασία και τη διαφύλαξη του τόπου από περαιτέρω βεβήλωση, και
να προτείνει στον ΟΗΕ αφενός τη δημιουργία ειδικού καθεστώτος για το μνημείο της Αγίας Σοφίας, σκοπός του οποίου θα είναι η διάσωση και η πρόληψη της μελλοντικής βεβήλωσης της εκκλησίας, και αφετέρου τη μόνιμη διασφάλιση ότι η Αγία Σοφία, ως τόπος εξαιρετικής ιστορικής σημασίας, θα είναι κοινά προσβάσιμη σε όλες τις θρησκείες και τους λαούς.

Επίσης, σχετικές επιστολές έστειλε το ΕΚΚ στην UNESCO, στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σε αρχηγούς άλλων κρατών. Επιπλέον, απέστειλε ανοιχτή επιστολή στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Καναδά, τους Καναδούς ελληνικής καταγωγής, τους τέως προέδρους του ΕΚΚ, τους συλλόγους, τις κοινότητες, τα επαρχιακά κογκρέσα, τους οργανισμούς και τις ενορίες στον Καναδά, προτρέποντάς τους να υποστηρίξουν τα αιτήματά του προς την καναδική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, με άλλη πρόσφατη επιστολή προς τον Καναδό πρωθυπουργό, το ΕΚΚ εξέφρασε απογοήτευση και βαθύτατη ενόχληση με την απόφαση της κυβέρνησής του να εγκρίνει την πώληση καμερών για drone στην Τουρκία, παρά το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει εξαιτίας της τουρκικής εισβολής στη Συρία και τη Λιβύη.

Το ΕΚΚ επισήμανε το γεγονός ότι η απόφαση αυτή είναι αντίθετη με τη φιλοσοφία και το μακροχρόνιο ιστορικό του Καναδά για τη διαφύλαξη της ειρήνης, όπως επίσης και ότι ο Καναδάς δεν θα πρέπει να διαδραματίζει ρόλο σε αυτό το θέμα.

Κλείνοντας την επιστολή του, το ΕΚΚ προέτρεψε τον Τριντό και την κυβέρνησή του να αναγνωρίσουν την πολιτική επιθετικότητα και τον επεκτατισμό της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, και ζήτησε το σεβασμό του εμπάργκο και την ακύρωση της πώλησης καναδικών οπτικών drone στην Τουρκία.