Αρχική » Και η Ρωσία…θέλει ισορροπημένη απόφαση !

Και η Ρωσία…θέλει ισορροπημένη απόφαση !

από christina

 

Προβληματίζει η στάση της Ρωσίας στο θέμα της Αγιά Σοφιάς. Όλο αυτό το διάστημα η ρωσική διπλωματία σιωπούσε και μόνο το Πατριαρχείο της Μόσχας είχε κάνει δύο αναφορές για το θέμα ,επικαλούμενο  τη βάπτιση της πριγκίπισσας Όλγας. Όμως μετά την παρέμβαση Πομπέο και την επικοινωνία που είχε με τον Ερντογάν οι Ρώσοι προχώρησαν σε δηλώσεις με τις οποίες με άκρως διπλωματικό τρόπο ζητούν  ισορροπημένη απόφαση! Το χειρότερο είναι ότι η παρέμβαση δεν γίνεται από τον υπουργό Εξωτερικών αλλά από την εκπρόσωπο του υπουργείου  κυρία Μαρία Ζαχάροβα η οποία αναμένεται να είναι και η πρέσβης της Ρωσίας στη χώρα μας.

Η δήλωση της Ρωσίας έρχεται να καλύψει ένα κενό τόσων ημερών σιωπής και μετά την παρέμβαση της Αμερικής ,της Γαλλίας και της Ε.Ε  και ο λόγος είναι πως εκτός της συμμαχίας Πούτιν –Ερντογάν υπάρχει και το πρόβλημα της Ουκρανίας και ο μέγας πόθος της Μόσχας για την Τρίτη Ρώμηγ.

 

 Η Παρέμβαση

 

«Ο ναός αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο βυζαντινής αρχιτεκτονικής με περίπλοκη ιστορία», δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, σημειώνοντας ότι «σήμερα είναι ένα από τα βασικά αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης, το οποίο επισκέπτεται ετησίως μεγάλος αριθμός τουριστών από όλες τις χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους και από τη Ρωσία».

Η Ρωσίδα εκπρόσωπος αποφεύγει να αναφερθεί στη συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας ή και στην μετατροπή του ναού σε τζαμί, κάνοντας λόγο για δημόσια συζήτηση στην Τουρκία σχετικά με τη δυνατότητα «επανάληψης εκεί τακτικών μουσουλμανικών ακολουθιών» και υπογραμμίζει την «εξαιρετική πολιτιστική και ιστορική σημασία του Ναού ως πανανθρώπινη κληρονομιά».

«Η Αγία Σοφία έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και έχουμε ως αφετηρία μας ότι όλες οι απαιτήσεις, που σχετίζονται με αυτό το καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων της διατήρησης και της προσβασιμότητας του μνημείου, θα τηρούνται αυστηρά», επισημαίνει με νόημα η δήλωση της Ρωσίδας εκπροσώπου.

«Αναμένουμε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις για το καθεστώς αυτού του μοναδικού μνημείου θα έχουν ισορροπημένο χαρακτήρα, θα συνυπολογίζουν την υψηλή ευαισθησία του ζητήματος αυτού για τους πιστούς, το γνωστό διαθρησκευτικό πλαίσιο και την καθιερωμένη πρακτική του διεθνούς δικαίου για τον προσδιορισμό της διαχείρισης μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO», καταλήγει η Μαρία Ζαχάροβα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ