Για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Aπαντώντας σε ερώτηση για το αν ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υλοποιήσει την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, τόνισε: "Ο Ερντογάν φροντίζει τον Ερντογάν. Ξέρει ότι αν πέσει στα χέρια των Κεμαλιστών θα τον κατακρεουργήσουν και το χρησιμοποιεί αυτό ως ένα εργαλείο. Είπε πολύ σωστά ο κ. Καιρίδης, επιδιώκει να γίνει χαλίφης, να αποκτήσει τον παγκόσμιο τίτλο του προστάτη του σουνιτικού ισλαμικού κόσμου και να κάμει την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, αυτό το σύμβολο της χριστιανοσύνης ένα αντίπαλο δέος της Μέκκας".

Για το αν είναι η αρχή ενός διχασμού η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος ο  δήλωσε: "Υπάρχει ένα έλλειμμα, ένα πρόβλημα στον Ορθόδοξο κόσμο. Δυστυχώς δεν υπάρχει ένα Ορθόδοξο τόξο. Αντιθέτως και με την πρόσφατη ανακήρυξη της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας των σχισματικών και παρασυναγώγων επήλθε η διάσπαση της ενότητας των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Όχι βέβαια ότι ο Πούτιν εμφορείται από Ορθόδοξα αισθήματα και δεν θα κοιτάξει το συμφέρον του, γιατί αυτή την στιγμή προσφέρει στην Τουρκία πυρηνική δύναμη και ταυτόχρονα την εξοπλίζει με τους πυραύλους".

"Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την Τουρκία ως πολιορκητικό κριό για να διεμβολίσει την Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αυτός είναι ο σκοπός του και αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν αγάπες και θρησκευτικές παραδοχές αλλά μόνο συμφέροντα δυστυχώς" - συμπλήρωσε ο κ. Σεραφείμ.

Για το Ορθόδοξο τόξο  υπογράμμισε: "Θέλω να πω ότι οι Ορθόδοξες χώρες η Ρωσία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ελλάδα και η Κύπρος δεν αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο σε παγκόσμια δύναμη ώστε να διεκδικήσουν τα δικαιά τους. Δεν μας ενώνει η Ορθοδοξία ως μία δύναμη θέλω να πω".

"Εμείς επενδύουμε στον δυτικό κόσμο, ο δυτικός κόσμος μας προδίδει συνεχώς. Δεν υπάρχει ενοποιημένη Ορθόδοξη παρουσία μέσα στον χώρο και στον χρόνο, αυτό ειναι το μεγάλο πρόβλημα και το έλλειμμα γι' αυτό και κάποιοι από εμάς εναντιωθήκαμε στην Αυτοκεφαλία των Ουκρανών, σχισματικών και παρασυναγώγων" ανέφερε σε άλλο σημείο.Για το εάν χαθεί η Αγία Σοφία και τι θα σημάνει αυτό ο κ. Σεραφείμ δήλωσε: "Αυτό είναι μία εμβληματική περίπτωση, είναι ένα μήνυμα αυτό. Η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία αποτελεί την ψυχή του Γένους μας, του Έθνους μας και αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλο πλήγμα θα είναι στην ψυχή μας και στην καρδιά μας. Αλλά έχουμε συνηθίσει το Ισλάμ να μας καταδιώκει και να μας προβληματίζει συνεχώς".