Αμήχανος και απομονωμένος  στο εσωτερικό της Τουρκίας με αφορμή της Αγιά Σοφιά είναι ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιλιτσιντάρογλου με δηλώσεις του ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να μην εργαλειοποιεί τα θρησκευτικά μνημεία για λόγους εξωτερικής πολιτικής. Και πως δεν χρειάζονται αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αφού μπορεί με μια απόφαση να λυθεί το θέμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος του "Καλού Κόμματος"   Ακσενέρ η οποία κατηγόρησε τον Ερντογάν οτι υπερέβαλε στο θέμα της μετατροπής του ναού σε τέμενος και πως μετά από αυτές τις δηλώσεις θα έπρεπε να προχωρήσει στην απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος.

Πλέον όλοι εστιάζουν στην επέτειο του πραξικοπήματος καθώς εκτιμούν πως  οι οπαδοί του Ερντογάν θα στήσουν ένα σόου με προσευχή στον χώρο της Αγιά Σοφιάς.

Ωστόσο, όλοι περιμένουν την απόφαση του Δικαστηρίου ώστε να πάρουν θέση. Αυτό τουλάχιστον περιμένει η Ε.Ε αλλά και χώρες όπως η Ρωσία η οποία έχει ζητήσει να υπάρξει μια ισορροπημένη απόφαση.

Στην Ελλάδα παρακολουθούν το θέμα και ήδη σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις ώστε  να ενημερωθούν όλοι για το θέμα και βεβαίως η UNESCO η οποία με τη σειρά της περιμένει την επίσημη απόφαση. Εκτός της κυβέρνησης για πρώτη χθες ο Αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος από την Μεσσηνία σε δηλώσεις του για την Αγιά Σοφιά εκτίμησε οτι η Τουρκία δεν θα τολμήσει τελικά να αλλάξει το καθεστώς και να την μετατρέψει σε τζαμί.