Στο ζήτημα σχετικά με το καθεστώς της Αγίας Σοφίας αναφέρθηκε σήμερα, Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020 σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο interfax ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο κ. Πεσκόφ τόνισε πως η Μόσχα αναμένει από τις τουρκικές αρχές να λάβουν υπόψη το γεγονός ότι η Αγία Σοφία είναι ένα αριστούργημα παγκόσμιας τέχνης και έχει ιερή αξία.

"Αναμφίβολα, ελπίζουμε ότι θα ληφθεί υπόψη το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς" - δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Ντμίτρι Πεσκόφ.

"Η Αγία Σοφία είναι ένα αγαπημένο διεθνές αριστούργημα για τους τουρίστες από όλες τις χώρες που επισκέπτονται την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των τουριστών που προέρχονται από τη Ρωσία" - πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο κ. Πεσκόφ.

Στην συνέχεια ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου συμπλήρωσε πως "δεν μπορούμε να σχολιάσουμε την ίδια την απόφαση, καθώς πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας".

Κλείνοντας ο κ. Πεσκόφ τόνισε πως και η Εκκλησία της Ρωσίας μέσω του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου έχει ήδη τοποθετηθεί για το θέμα.

"Γνωρίζετε ότι ο Πατριάρχης μας έχει ήδη κάνει μια δήλωση σχετικά με το θέμα αυτό, εκφράζοντας την γνώμη της Εκκλησίας" - υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου.

 

Σήμερα  εξέδωσε μια ακόμη ανακοίνωση και η Εκκλησία της Κρήτης στην οποία αναφέρει :

 

Σχετικά πρός τό θέμα τῆς πρόσφατης συζήτησης γιά τήν ἀλλαγή τοῦ καθεστῶτος τῆς Ἁγίας Σοφίας στήν Κωνσταντινούπολη, ἡ Ἐκκλησία τῆς Κρήτης δηλώνει τήν ἀνάγκη τῆς διατήρησής του, μέ σεβασμό στήν Ἱστορία, τή συνύπαρξη τῶν Λαῶν, τῶν Θρησκειῶν καί τῶν Πολιτισμῶν, στή βάση τῆς ἀγάπης, τῆς ἀλήθειας καί τῆς δικαιοσύνης, ὅπως τόνισε ἡ Α.Θ.Π. ὁ Οἰκουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος.