Η Εκκλησία μας στις 24 Σεπτεμβρίου τιμά την Ιερά Εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε στα Κύθηρα κατά τον 14ο αιώνα. Η θαυματουργή αυτή Εικόνα εντοπίστηκε, σύμφωνα με την παράδοση, από βοσκό μέσα σε περιοχή κατάφυτη με μυρτιές, γεγονός που στάθηκε αφορμή να προσλάβει την προσωνυμία «Μυρτιδιώτισσα».
Με αφορμή τη Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της επικαλουμένης «Μυρτιδιωτίσσης», την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2025, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία της ιεράς Αγρυπνίας στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Καρδίτσης.
Στο τέλος της Ιεράς Αγρυπνίας, ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης απηύθυνε πατρικό λόγο προς το εκκλησίασμα, υπογραμμίζοντας τη διαρκή παρουσία και την ένθεη αγάπη της Υπεραγίας Θεοτόκου προς τον λαό του Θεού:
«Την ένθεη αγάπη της Παναγίας μας εορτάζουμε απόψε. Την Παναγία την Μυρτιδιώτισσα, και όταν λέμε την ένθεη αγάπη Της, σημαίνει ότι δεν μας εγκαταλείπει, παρίσταται εις τη ζωή μας. Της προσφέρουμε εμείς, έναντι των μεγάλων προσφορών και των ευεργεσιών Της, τοπωνύμια, προσωνύμια, επίθετα: Νυμφιδιώτισσα, Πάντων Χαρά, Γλυκοφιλούσα, Βηματάρισσα και πάρα πολλά άλλα, τα οποία η ευσέβεια των Χριστιανών προσφέρει στο πρόσωπο της Παναγίας Μητέρας του Κυρίου σαν μια ανθοδέσμη ευγνωμοσύνης και αγάπης έναντι της δικής Της εν Θεώ αγάπης, όπου είναι μαζί μας, όπου θαυματουργεί, όπου δεν μας εγκαταλείπει, όπου μας επιστηρίζει. Όπως ακριβώς τον 14ο αιώνα ευρέθηκε μέσα στις μυρτιές στο νησί των Κυθήρων, που ο απλός ευσεβής αυτός βοσκός ανεύρε την ιερά εικόνα. Εκτίσθη ο ναός Της, έχουμε θαύματα πάρα πολλά, σαν ιστορικά γεγονότα, αλλά και μέσα στη ζωή και την εμπειρία την πνευματική της Εκκλησίας, εκεί αναδεικνύεται η ένθεη αγάπη της Παναγίας, όπου θαυματουργεί, όπου επιστηρίζει, όπου ενισχύει και όπου εις τη ζωή μας την έχουμε τόσο πολύ μεγάλη ανάγκη, και Εκείνη είναι παρούσα.
Και το εύχομαι σε όλους μας να είναι παρούσα η Κυρία Θεοτόκος εις τη ζωή μας».
Αγρυπνία προς τιμήν της Μυρτιδιώτισσας στην Καρδίτσα
72
Προηγούμενο άρθρο