Αρχική » Iερώνυμος : Τι θέλουμε την Εκκλησία χωρίς πιστούς;

Iερώνυμος : Τι θέλουμε την Εκκλησία χωρίς πιστούς;

από christina

Yπερ της ΚΥΑ και κατά συνέπεια υπέρ της παράtασης των μέτρων στους ναούς ετάχθη μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με δηλώσεις του ο αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος : «η Εκκλησία κάνει ό,τι μπορεί και θα κάνει ό,τι μπορεί, παρόλο που οι Έλληνες έχουν άλλες απόψεις« συμπληρώνοντας πως «δεν αδικείται η Εκκλησία αλλά οι άνθρωποι».

Εκτός αυτών η Σύνοδος όρισε τους μητροπολίτες Μεσσηνίας, Σάμου, και Καισαριανής για να συμμετάσχουν στο διάλογο με την κυβέρνηση  ο οποίος θα αρχίσει στις 22 Ιουλίου μετά από πρωτοβουλία της κυβέρνησης .

Όπως ανακοίνωσε  ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ. Στέφανος η ΔΙΣ ενημερώθηκε για την πρόσκληση της υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως. Κατά τη συνεδρίαση   αυτή θα παραστούν : ο Σεβ. Μητρο­πο­λίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ως εκπρόσωπος της ΔΙΣ, ο Σεβ. Μη­τρο­πολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, ως Πρόεδρος της ΕΚΥΟ, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος & Υμηττού, κ. Δανιήλ, ως Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαι­δεύσεως και της επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ως Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, και ο κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, ως Νομικός Σύμβουλος αυτής.

Σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος αναφερόμενος στο διάλογο τόνισε  ότι υπάρχει καλή θέληση τόσο από την πλευρά της Εκκλησίας όσο και από την πλευρά της πολιτείας για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν. «Υπάρχει όρεξη και από μας και από την Πολιτεία. Θα κάνουμε έναν αγώνα και μία προσπάθεια» είπε.

Για την παράταση των μέτρων είπε: «Η Εκκλησία κάνει ό,τι μπορεί. Έκανε ό,τι μπορεί και θα κάνει ό,τι μπορεί. Σε ερώτηση αν αδικείται η Εκκλησία ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε οι άνθρωποι αδικούνται. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σωθεί ο άνθρωπος. Αυτός είναι ο ανώτερος νόμος για την Εκκλησία».

Σε ότι αφορά την Αγιά Σογιά επισήμανε πως είναι ένα θέμα «που αγγίζει τα εσώτερα όχι μόνο τα δικά μου και των θρησκευομένων, αλλά όλων των πολιτισμένων ανθρώπων.Η Αγία Σοφιά δεν είναι ένα μόνο χριστιανικό μνημείο που το έφτιαξε ο Ιουστινιανός, είναι ένα παγκόσμιο μνημείο με μεγάλη θέση στην πολιτιστική ιστορία. Και όπου πολεμιέται ο πολιτισμός πέφτει η ανθρώπινη αξία και αυτό είναι ένα δείγμα ότι η ανθρωπιά χάνει κάθε μέρα και περισσότερο».

Ο  εκπρόσωπος τύπου της Συνόδου μητροπολίτης Φιλίππων σχολιάζοντας την παράταση των μέτρων στις εκκλησίες έως τις 21 Αυγούστου είπε: «Μόνο ο Θεός είναι δίκαιος. Όλοι είμαστε άδικοι πολλές φορές» και πρόσθεσε ότι η λήψη μέτρων για την αποφυγή χειρότερων καταστάσεων είναι προτιμότερη από οποιεσδήποτε ανεύθυνες κινήσεις και πράξεις. Ερωτηθείς για την Αγιά Σοφία, υπογράμμισε και αυτός  ότι ισχύουν όλα όσα έχουν ειπωθεί εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η σύνεση, η γαλήνη και ο σεβασμός για το ιστορικό αυτό μνημείο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ