Αρχική » Aυξάνονται οι αντιδράσεις για την Αγιά Σοφιά.Αγωνία για τις αποφάσεις Ερντογάν

Aυξάνονται οι αντιδράσεις για την Αγιά Σοφιά.Αγωνία για τις αποφάσεις Ερντογάν

από christina

Πολλές είναι οι αντιδράσεις για την απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τέμενος.

Η πρώτη αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψουν σε τζαμί την Αγία Σοφία, ήρθε από τον αμερικανό Γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο Μενέντεζ, επιφανές μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter πως «καταγγέλλω έντονα την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί».

Ακόμα, κάλεσε τον τούρκο πρόεδρο να «να αντιστρέψει την πορεία που ακολουθεί και να αποκαταστήσει την αξιοθαύμαστη κληρονομιά της Αγίας Σοφίας ως μουσείο που θα επισκέπτονται άνθρωποι όλων των θρησκειών και πολιτισμών».

«Καταγγέλλω έντονα την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Καλώ τον Ερντογάν να αντιστρέψει την πορεία που ακολουθεί και να αποκαταστήσει την αξιοθαύμαστη κληρονομιά της Αγίας Σοφίας ως μουσείο που θα επισκέπτονται άνθρωποι όλων των θρησκειών και πολιτισμών» έγραψε χαρακτηριστικά.

      

Το ΚΚΕ

Η απόφαση μετατροπής σε τζαμί της Αγιάς Σοφιάς, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μεθοδεύτηκε απ’ την κυβέρνηση Ερντογάν και αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας.

            Απ’ αυτή την άποψη, η ενέργεια αυτή δεν συνιστά μόνο ευθεία προσβολή του χαρακτήρα της Αγιάς Σοφιάς, όπως προσπαθούν να την εμφανίσουν όσοι στα λόγια την καταδικάζουν, αλλά αποτελεί έναν κρίκο στην συνολική στρατηγική της τουρκικής άρχουσας τάξης, που υποθάλπτεται απ’ τη στάση και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή.

Το Φανάρι
 

Ο  Μητροπολίτης Μύρων μίλησε στο Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» από την Κωνσταντινούπολη, όπου αναφέρθηκε στην κατήφεια και στη θλίψη που επικρατεί αυτήν την ώρα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. 

«Ήμουν προ ολίγου στο Πατριαρχείο. Μία κατήφεια και λύπη. Τι μπορεί να πει το Πατριαρχείο αυτήν τη στιγμή; Ήδη, ο Πατριάρχης μας, έστω και παρεξηγηθείς,  εξεφράσθη αυτό που έπρεπε να πει, διότι πιστεύουμε, ότι και τα πολλά τα λόγια δεν είναι καλό». Περαιτέρω, ο Σεβασμιώτατος μετέφερε το μήνυμα του από την Κωνσταντινούπολη προς ολόκληρο τον Ελληνισμό, ο οποίος σήμερα θλίβεται για την ασεβή μετατροπή της Αγίας Σοφίας. «Όσοι και να μπουν και όποιοι και να μπουν μέσα στην Αγία Σοφία, δε θα μπορούσαν να την αλλάξουν, για τον σκοπό τον οποίο χτίστηκε». Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε και στην αποτυχία των προσπαθειών ολόκληρων δεκαετιών να βρεθεί μία λύση για το ιερό σύμβολο του Χριστιανισμού και του παγκόσμιου πολιτισμού.

Πρύτανης ΑΠΘ: Να μην χρησιμοποιούν την Αγία Σοφία ως πολιτικό εργαλείο

Ένα τέτοιο μνημείο, οικουμενικής αξίας, αποτελεί πολύτιμο ιστορικό κειμήλιο και παρακαταθήκη ανά τους αιώνες. Ως πανανθρώπινη κληρονομιά, η Αγία Σοφία απαιτεί τον προσήκοντα σεβασμό, ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνικότητας», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, μετά την ανακοίνωση από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Αγία Σοφία θα ανοίξει για τη μουσουλμανική λατρεία, αφού νωρίτερα το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε το καθεστώς της ως μουσείου, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μετατροπή της σε τζαμί.

«Ένα μνημείο με τέτοια μακραίωνη ιστορία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως εργαλείο άσκησης πολιτικής. Θα πρέπει να αποτελεί σημείο συνάντησης μεταξύ των λαών και όχι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και διχασμού», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

«Η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας. Η μοναδική της αρχιτεκτονική και ο πλούσιος εσωτερικός της διάκοσμος την καθιστούν ένα παγκόσμιο αριστούργημα», σημείωσε, προσθέτοντας πως η ένταξη της Αγίας Σοφίας από το 1985 στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ως μουσείο «συνεπάγεται, εκτός των άλλων, συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις από τη γείτονα χώρα».

 

Αντιδράσεις στην Κύπρο

Η Κύπρος καταδικάζει έντονα τις ενέργειες της Τουρκίας στην Αγία Σοφία και την καλεί να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις, αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. «Η Κύπρος καταδικάζει έντονα τις ενέργειες της Τουρκίας στην Αγία Σοφία, στην προσπάθεια της να αποσπάσει την εγχώρια κοινή γνώμη της, και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις, αναφέρει συγκεκριμένα ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι κατά οδυνηρό τρόπο, η Κύπρος αποτελεί θύμα, από την τουρκική εισβολή του 1974 και τη μετέπειτα κατοχή μέρους του εδάφους της, της ενορχηστρωμένης πολιτικής της Τουρκίας για καταστροφή και λεηλασία μνημείων θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στην εν λόγω ανάρτηση, τονίζει τέλος, ότι η κλιμακούμενη, κατάφωρη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Τουρκίας εκδηλώνεται στην απόφασή της να αλλάξει τον χαρακτηρισμό 

Η υπουργός Πολιτισμού

Ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί εξέδωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη. 

«Την επόμενη μέρα από τις επισημάνσεις της UNESCO για τα σοβαρά θεσμικού τύπου κωλύματα τα οποία υφίστανται στην αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας, από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος, ήρθε η σημερινή απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου που επιβεβαιώνει απόλυτα ότι στη γείτονα χώρα δεν υφίσταται ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Αποτελεί παρακολούθημα της προεδρικής εξουσίας. Πολλώ μάλλον όταν πριν από μερικά χρόνια, σε ανάλογη επιχείρηση εξισλαμισμού του περικαλλούς ναού, ο οποίος αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς, το ίδιο δικαστήριο είχε απορρίψει τη σχετική προσφυγή», αναφέρει.

Παγκόσμια πρόκληση η μετατροπή σε τζαμί

«Η σημερινή απόφαση, αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης του προέδρου Ερντογάν, αποτελεί ανοικτή πρόκληση προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο που αναγνωρίζει τη μοναδική αξία και την οικουμενικότητα του μνημείου’, τονίζει η κ. Μενδώνη και συμπληρώνει «κανείς δεν επιχειρεί να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας. Ωστόσο, η Αγία Σοφία που βρίσκεται στο έδαφός της, στην Κωνσταντινούπολη, αποτελεί μνημείο όλης της ανθρωπότητας, ανεξάρτητα από θρησκευτική πίστη. Ο εθνικισμός που επιδεικνύει ο πρόεδρος Ερντογάν δεν συνιστά σωστό σύμβουλο, οδηγώντας τη χώρα του έξι αιώνες πίσω».

Καταλήγοντας η κ. Μενδώνη, αναφέρει: «Η Αγία Σοφία δεν χάνει από την αίγλη της και το πανανθρώπινο μήνυμά της, επειδή το τουρκικό δικαστήριο υπέκυψε. Ο πρόεδρος Ερντογάν αποφάσισε για την Τουρκία την πολιτιστική απομόνωση της».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ