Αρχική » Σε δύσκολή θέση και απομονωμένο το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σε δύσκολή θέση και απομονωμένο το Οικουμενικό Πατριαρχείο

από christina

Μέσα στο κουρνιαχτό που σήκωσε η απόφαση Ερντογάν για την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί ..ξεχάστηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο το ο οποίο αποδυναμώνεται ως προς την επιρροή των συμβόλων  του και βρίσκεται για τα καλά στο στόχαστρο των φανατικών.

Το Φανάρι  παρά τις προσπάθειες  να αποτρέψει την απόφαση , περιορίστηκε σε ρόλο θεατή για ένα θέμα το οποίο το αφορά άμεσα με την έννοια οτι πρόκειται για ένα παγκόσμιο  σύμβολο της ορθοδοξίας.

Η θέση πλέον του Πατριαρχείου είναι δύσκολη καθώς υπάρχει ακόμη και η Μονή της Χώρας αλλά και  η Αγιά Σοφιά στην Τραπεζούντα , δύο μνημεία, τα οποία από μουσεία έχουν μετατραπεί σε τζαμιά.

Βεβαίως  ο Ερντογάν  έχει στα “χέρια του” τη θεολογική σχολή της Χάλκης μέσω της οποία μπορεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον πολιτισμένο κόσμο , ενώ στο τέλος του μήνα αναμένεται να επαναλειτουργήσει η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα με κάθε επισημότητα και με την παρουσία , εκτός απροόπτου ,του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού.

Όπως και να έχει το Φανάρι διαπιστώνει πως η άνοδος των ισλαμιστών στην Τουρκία κλείνει διαύλους διαλόγου και πως το κεμαλικό κράτος υποχωρεί  γεγονός που δεν είναι τόσο καλό για τη συνέχισή του.

Το κακό για το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ότι Ορθόδοξες χώρες όπως η Ρωσία , παρά τις φραστικές αντιδράσεις , δεν θα κάνει κάτι άλλο με αφορμή και την κόντρα που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών για το Ουκρανικό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ