Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου εκτός των άλλων θα συζητηθεί και το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας με αφορμή την Αγιά Σοφιά , το γενικότερο κλίμα σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο και σχέσεις της με την Ε.Ε.
Παρά τις καλές προθέσεις δεν αναμένονται δυναμικές παρεμβάσεις καθώς η Ε.Ε δεν θέλει να αναμειχθεί σε έναν θέμα για το οποίο δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς τις αντιδράσεις.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο κ. Δένδιας θα αναφερθεί στο θέμα της Αγίας Σοφίας, τονίζοντας πως η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και πως θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή κυρώσεων που αφορούν τα κυπριακά δικαιώματα.
Περαιτέρω, οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να αναφερθούν και σε τρέχοντα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στη Λιβύη, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και οι πρόσφατες εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ και τη Βενεζουέλα.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Αθήνα προσδοκά σε μία ξεκάθαρη και συνολική ευρωπαϊκή καταδίκη της Άγκυρας για τις πρακτικές της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως κρατά «μικρό καλάθι» για κυρώσεις από το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Η μόνη χώρα που αναμένεται να βρεθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου είναι η Γαλλία, καθώς θα κρατήσει σκληρή γραμμή. Το Παρίσι, όπως έχει προαναγγείλει και ο γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Ιβ Λεντριάν, θα απαιτήσει την επιβολή επιπλέον κυρώσεων στην Αγκυρα.
Αντίθετα, το Βερολίνο δεν είναι διατεθειμένο για ρήξη με την Τουρκία και ως εκ τούτου η γερμανική προεδρία θα επιλέξει την πολιτική του συμβιβασμού, ανοίγοντας ενδεχομένως τη συζήτηση για επιβολή κυρώσεων, χωρίς όμως αποφάσεις.