Τρόπους ώστε νη Αγιά Σοφιά να είναι επισκέψιμη σε όλους χωρίς αποκλεισμούς αναζητά η τουρκική κυβέρνηση για μετά τις 24 Ιουλίου. Η ευθύνη πλέον ανήκει στην Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων με τον επικεφαλής Αλί Ερμπάς να διαβεβαιώνει οτι η μετατροπή σε τζαμί δεν θα επηρεάσει τα ψηφιδωτά.

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε και ο Τούρκος Πρόεδρος στον Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες .Για τους τρόπους που θα γίνει αυτό η Υπηρεσία είναι σε ανοικτή γραμμή με την UNESCO .Σύμφωνα με τον κ. Αλί Ερμπάς  έχει αρχίσει η απομάκρυνση  όλα τα χριστιανικά σύμβολα που υπάρχουν στον ναό και δεν συνάδουν με την λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί θα μεταφερθούν και θα εκτεθούν σε άλλο χώρο.Με την κίνηση αυτή οι Τούρκοι προσπαθούν να "προσφέρουν" έναν νέο χώρο στους προσκυνητές από την Ελλάδα ώστε να μπορούν να δούν το ιερά σύμβολα του Βυζαντίου γνωρίοζντας πως οι περισσότεροι θα αρνηθούν να βγάλουν τα παπούτσια τους ή να φορέσουν μαντήλες για να εισέλθουν στην Αγιά Σοφιά.  
Για τα ψηφιδωτά και τις αγιογραφίες υπογράμμισε ότι από τις 24 Ιουλίου και μετά που θα ξεκινήσει η μουσουλμανική προσευχή θα καλυφθούν αυτές οι εικόνες είτε με μια κουρτίνα, είτε με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα συσκοτιστούν με τη χρήση φωτός.
Για τις επισκέψεις τουριστών, ο Αλί Ερμπάς ανέφερε ότι θα γίνουν διευθετήσεις με τρόπο ώστε να μπορούν οι τουρίστες να επισκέπτονται το μνημείο χωρίς να περνούν στους χώρους προσευχής ή μπροστά από εκείνους που κάνουν προσευχή.