Αρχική » Μια βάρκα από τη Λέσβο σε λονδρέζικη εκκλησία

Μια βάρκα από τη Λέσβο σε λονδρέζικη εκκλησία

από kivotos

Μια σωστική λέμβος στην οποία επέβαινε μια ομάδα προσφύγων που προσπαθούσε να φθάσει στο νησί της Λέσβου εκτίθεται σε ένα ναό στο Λονδίνο, ως φόρος τιμής στους εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά που πραγματοποιούν καθημερινά το επικίνδυνο ταξίδι με βάρκα… την ελπίδα.

Το εικαστικό έχει τίτλο «Μάχη» και είναι δημιούργημα της Βρετανίδας καλλιτέχνιδας Αραμπέλα Ντόρμαν. Η λέμβος έχει κρεμαστεί πάνω πάνω από το κλίτος της εκκλησίας Σεντ Τζέιμς στο Πικαντίλι, μία από τις πλέον τουριστικές συνοικίες του Λονδίνου.

Τρία πορτοκαλί σωσίβια διάσωσης -δύο για ενήλικες κι ένα σε παιδικό μέγεθος- κρέμονται από τη λέμβο, η οποία είναι αναποδογυρισμένη καθώς έχει ανατραπεί.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αραμπέλα Ντόρμαν για το έργο της λέει πως είδε την ιστορία των Χριστουγέννων να διαδραματίζεται στις παραλίες της Ελλάδας. «Πρόκειται για την ιστορία μιας ολιγομελούς οικογένειας που έφυγε για να γλιτώσει από τον πόλεμο και τους διωγμούς. Συνδέω αυτό το έργο με την ιστορία της Αγίας Οικογένειας των Χριστουγέννων και την διαφυγή από την Αίγυπτο», εξηγεί.

Η Αραμπέλα Ντόρμαν μετέφερε με το ταχυδρομείο τη βάρκα και τα σωσίβια έπειτα από μια επίσκεψη στη Λέσβο τον Σεπτέμβριο.

Η γκρι βάρκα ήταν σχεδιασμένη για να μεταφέρει έως και 15 ανθρώπους, αλλά κατά τον διάπλου της μεταξύ των τουρκικών και ελληνικών ακτών μετέφερε 62, στην πλειονότητά τους Σύρους πρόσφυγες. Το πλεούμενο άρχισε να βάζει νερά, αναγκάζοντας τους πρόσφυγες να το εγκαταλείψουν.

Η απουσία ανθρώπων σε αυτήν την εικαστική εγκατάσταση «αντικατοπτρίζει την εφήμερο χαρακτήρα της ανθρώπινης ζωής και αποτίει φόρο τιμής στους χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους στην θάλασσα κατά τη διάρκεια του διάπλου», αναφέρεται στην παρουσίαση του έργου.

Η Αραμπέλα Ντόρμαν, που έχει εργαστεί κατά το παρελθόν στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, συγκέντρωσε δωρεές για να μπορέσει να φιλοτεχνήσει το έργο, που θα εκτίθεται έως την 8η Φεβρουαρίου.


Πηγή: www.tvxs.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ