Αρχική » Ένας Λαρισαίος εικονογραφεί εκκλησίες στην… Αλάσκα!

Ένας Λαρισαίος εικονογραφεί εκκλησίες στην… Αλάσκα!

από kivotos

Και στην Αλάσκα υπάρχει Ορθοδοξία και μάλιστα αρκετοί πιστοί της είναι Εσκιμώοι. Τι γίνεται όμως όταν χρειάστηκε να αγιογραφηθεί ο ιερός ναός των Εσκιμώων, σύμφωνα με την βυζαντινή εικονογραφία; Η λύση ήταν απλή, κλήθηκε ο αγιογράφος Κώστας Θεοδώρου από τη Λάρισα, ο οποίος ήταν ήδη γνωστός στην Αλάσκα καθώς είχε εικονογραφήσει τον Ελληνορθόδοξο ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο Άνκορατζ, τη μεγαλύτερη πόλη της αμερικανικής πολιτείας.

Ο κ. Θεοδώρου μίλησε σχετικά για τα ταξίδια του σε αυτό τον ιδιαίτερο τόπο στον ραδιοφωνικό σταθμό “Πρακτορείο 104,9 FM” και στην εκπομπή “Δύο στις 12”, που παρουσιάζουν ο Νίκος Γιώτης και ο Φάνης Γρηγοριάδης.

 

Παντού υπάρχει ένας Έλληνας…

Πρώτη φορά πήγε στην Αλάσκα, πριν από τέσσερα χρόνια, ανταποκρινόμενος στην έκκληση που έκανε από τηλεοράσεως η δραστήρια Ελληνική Κοινότητα, η οποία, όπως είπε, αριθμεί περί τα 250 μέλη. “Παντού υπάρχει ένας Έλληνας” ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, δε, ότι επέλεξε να πάει με δικά του έξοδα. “Εγώ το είδα πατριωτικά και θρησκευτικά” τόνισε.

Η παρουσία του εκεί έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, όχι μόνο από τους Έλληνες, αλλά και από άλλες μικρότερες κοινότητες Ορθοδόξων, όπως οι Ρουμάνοι, οι Βούλγαροι, οι Παλαιστίνιοι, οι οποίες πλαισιώνουν την εκκλησία. Όπως είπε, όταν έκανε τις αγιογραφίες στην ελληνική εκκλησία αυτή δεν είχε καν δάπεδο, ήταν τέτοιος μεγάλος ο ενθουσιασμός”.

Η ελληνική ομογένεια λειτούργησε ως γέφυρα ένωσης με άλλες εθνότητες, οπότε ακολούθησαν η ρωσική εκκλησία του αγίου Τύχωνα και τον Ιούλιο, η εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου, των Εσκιμώων, στο νησί Τσενέγκα.

Στην ερώτηση πώς κατορθώνει και δουλεύει στην ..ανεβασμένη για τα δεδομένα της Αλάσκας θερμοκρασία των -10 βαθμών Κελσίου και εάν παγώνει η μπογιά, επισήμανε ότι οι συνθήκες εργασίας δεν είναι και τόσο τραγικές.

“Σκεφτείτε ότι εμείς δουλεύουμε σε έναν κλειστό χώρο. Η θέρμανση είναι αρκετή. Κτίρια που μπορεί να λειτουργούν μια φορά την εβδομάδα, για μια ώρα- δύο φανταστείτε ότι όλη την υπόλοιπη εβδομάδα η θέρμανση δουλεύει ακατάπαυστα”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ