Διευρυμένη σύσκεψη βρίσκεται σε εξέλιξη από τις δέκα σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών. Μετά την πρόσφατη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από μουσείο σε τζαμί, η οποία έχει καταδικαστεί διεθνώς, η Ελλάδα εργάζεται για να κινητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα για την προστασία του μνημείου.
Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η πρέσβης της Ελλάδος στην Unesco, Μαρία Διαμαντοπούλου, η πρόεδρος της ελληνικής εθνικής επιτροπής για την Unesco, Αικατερίνη Τζιτζικώστα και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Όπως επισήμανε χθες ο κ. Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, οι Έλληνες δικαιούνται να έχουν μία ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι σε αυτό το μνημείο, όμως η Ελλάδα δεν θεωρεί ότι το ζήτημα είναι ελληνοτουρικό, αλλά ένα θέμα που αφορά την παγκόσμια κοινότητα και οι κινήσεις, τις οποίες θα κάνει, «αφορούν την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας και την προστασία του μνημειακού χαρακτήρα και της ιστορίας της Αγίας Σοφίας».
Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε απολύτως λανθασμένη και ανεξήγητη την απόφαση της τουρκικής ηγεσίας για την Αγία Σοφία, καθώς μετετράπη σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με απόφαση της ίδιας της Τουρκίας.
Να σημειωθεί πως την Παρασκευή 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προσευχή των μουσουλμάνων στην Αγιά Σοφιά μετά την υπογραφή του διατάγματος από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί.
Στην τελετή, θα παρασταθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με το υπουργικό συμβούλιο και θα διευθύνει ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς. Στη δεξιά πλευρά της Αγίας Σοφίας έχουν στρωθεί τα 2000 από τα 4000 τμ των τιρκουάζ χαλιών και έχει αποφασιστεί προς το παρόν να καλυφθούν μόνο με κουρτίνες τα ψηφιδωτά της Παναγίας και του Αρχάγγελου Γαβριήλ που βρίσκονται στην κατεύθυνση της Κάαμπα, την κατεύθυνση δηλαδή που βλέπει στην Μέκκα και στην οποία προσεύχονται οι μουσουλμάνοι.
Απόντες από την πρώτη προσευχή θα είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου και ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δήλωσε πως την ώρα της προσευχής θα βρίσκεται σε εκδήλωση για την επέτειο υπογραφής της Συνθήκης της Λοζάνης, στην Άγκυρα ενώ από την πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κιλιτσντάρογλου σημείωσε ότι «είναι απρεπές να γίνεται προσευχή μπροστά στις κάμερες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ